Sweet Dreams Neder­landse inzen­ding voor Oscars

Sweet Dreams

De film gaat pas over twee weken in première als opener van het Nederlands Film Festival maar won al prijzen op het filmfestival van Locarno. Sweet Dreams belooft daarmee een sterke kandidaat te zijn voor de Oscars. Vandaag is bekend gemaakt dat de tweede film van Ena Sendijarević de Nederlandse inzending is in de categorie International Feature Film.

Sweet Dreams speelt zich af in de nadagen van het koloniale bewind in Indonesië. Als de Nederlandse suikerfabrikant Jan plots dood neervalt, is zijn Nederlandse familie er als de kippen bij om zijn bezittingen te claimen. Die blijkt hij echter voor een groot deel te hebben nagelaten aan zijn minnares Siti.

Voor haar rol als moeder van het gezin dat zich tekort gedaan voelt, kreeg Renée Soutendijk in Locarno de prijs voor de beste acteerprestatie. Sendijarević zelf werd onderscheiden door de junior jury die haar uitriep tot één van de drie beste regisseurs van het festival.

Sweet Dreams gaat op 22 september in première tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Vanaf een week daarna draait de film in de bioscoop. Op 21 december wordt duidelijk of Sweet Dreams is doorgedrongen tot de shortlist van de Oscars. Weer een maand later worden de nominaties bekendgemaakt.