Steve McQueen favoriet in Toronto

  • Datum 16-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

12 Years a Slave

De belangrijkste prijs van het Toronto International Film Festival (TIFF), de Blackberry People’s Choice Award, is gisterenavond toegekend aan 12 Years a Slave van Steve McQueen. De derde film van de maker van Shame en Hunger gaat volgend jaar februari in première in Nederland.

Als echt publieksevenement kent Toronto, dat steeds meer gezien wordt als een van de belangrijkste festivals ter wereld, geen jury. Prijzen worden toegekend op basis van populariteit. En de festivalgangers waren dit jaar het meest onder de indruk van McQueens verhaal over een vrije neger die in het negentiende-eeuwse Amerika wordt gekidnapt en als slaaf wordt verkocht in de zuidelijke staten. Hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor wordt geflankeerd door onder andere Brad Pitt en vaste waarde in McQueens films, Michael Fassbender.

The Square van Jehane Noujaim is verkozen tot beste documentaire. Het verhaal over de Egyptische opstandelingen die in 2011 Mubaraks regime omverwierpen, won begin dit jaar al een Audience Award tijdens het Sundance Film Festival. Van een totaal andere orde is de bloederige geweldsorgie Why Don’t You Play in Hell? van de Japanner Sion Sono, die als beste uit de bus kwam in het Midnight Madness-programma.

Op het festival van Toronto worden drie prijzen uitgereikt aan producties van eigen bodem. De City of Toronto & Canada Goose Award for Best Canadian Feature is gegaan naar When Jews Were Funny, waarin Alan Zweig de geschiedenis van Joodse komedie onderzoekt. De YouTube Award for Best Canadian Short Film is gewonnen door het zich compleet op een computerscherm afspelende Noah van Walter Woodman en Patrick Cederberg. En de Award for best Canadian First Feature Film is voor de animatiefilm Asphalt Watches van Shayne Ehman en Seth Scriver.

De in Toronto aanwezige critici verkozen The Amazing Catfish (Claudia Sainte-Luce) tot Festival Discovery en Ida (Pawel Pawlikowski) tot beste film. Qissa van Anup Singh kreeg de Netpac Award voor beste Aziatische film. En Gia Milani ging naar huis met de Grolsch Film Works Discovery Award, die ze te danken heeft aan haar tragikomische debuut All the Wrong Reasons.

Edo Dijksterhuis