Staking van Holly­wood-schrijvers voorbij

(foto: Asparagirl/Flickr)

Op de 148ste dag van de staking in Hollywood is overeenstemming bereikt tussen de grote filmstudio’s en de Writers Guild of America, de vakbond die scenaristen vertegenwoordigt. Vanaf vanmiddag is iedereen weer aan de slag. Het akkoord moet nu alleen nog officieel worden bekrachtigd.

Tussen 2 en 9 oktober kunnen die vakbondsleden stemmen over het bereikte akkoord en is er ruimte voor onderlinge discussie. Veel weerstand zal er naar verwachting niet zijn. Na meer dan 21 weken is er duidelijk sprake van stakingsvermoeidheid. Alleen in 1960 (156 dagen) en 1988 (154 dagen) staakten de schrijvers langer dan nu.

Het Writers Guild of America (WGA) heeft een contract van 94 pagina’s openbaar gemaakt, waarin de onderhandelde punten staan uitgeschreven. Een groot deel van de wensen van de schrijvers is ingewilligd. Er zijn afspraken gemaakt over loonsverhoging en vergoedingen als een productie vertoond wordt via streamingdiensten. Ook het gebruik van artificial intelligence (AI) is aan banden gelegd. Scenaristen mogen AI gebruiken bij het opstellen van scripts maar software mag niet gebruikt worden om literaire teksten aan te passen of het werk van schrijvers te vervangen.

De wekenlange staking heeft de filmstudio’s voor miljarden aan schade opgeleverd. Opnames voor films en series moesten worden opgeschort of werden helemaal van de agenda afgevoerd, en populaire tv-shows gingen in de pauzestand. Helemaal back to normal is Hollywood nu nog niet. De vakbonden van de acteurs, die zich na ongeveer tien weken aansloten bij de schrijvers en er nu 75 stakingsdagen op hebben zitten, zitten nog steeds aan de onderhandelingstafel. Ook zij willen betere betaling en een eerlijk aandeel uit de opbrengsten van streamingdiensten.