Ook Holly­wood-­acteurs dreigen met staking

De staking van Hollywood-scenaristen gaat zijn derde maand in en het einde is nog niet in zicht. De schrijvers lijken bovendien gezelschap te krijgen van de acteurs. Sterren als Meryl Streep, Kevin Bacon, Glen Close, Ben Stiller en Rami Malek dreigen het werk neer te leggen als hun arbeidsvoorwaarden niet verbeteren.

Het gaat volgens Deadline om een groep van ruim driehonderd acteurs die een open brief aan de vakbond SAG-AFTRA hebben ondertekend waarin ze verklaren “bereid zijn te staken als het erop aankomt”. De vakbond onderhandelt op dit moment met de Hollywoodstudio’s over onder meer financiële beloning, de inzet van kunstmatige intelligentie en auditievoorwaarden. Die zaken zijn geregeld in het contract dat de vakbond collectief heeft afgesloten, maar dat loopt aanstaande vrijdag af.

De aangekondigde actie van de acteurs sluit aan bij de schrijversstaking die Hollywood al weken in zijn greep heeft. De overlap zit vooral in de zorg over de inzet van kunstmatige intelligentie. Net als de acteurs zijn de scenaristen bang dat hun werk wordt gebruikt voor AI zonder dat ze ervoor worden gecompenseerd. Vakbonden eisen dat er betere regels op dit gebied.

De schrijversstaking dreigt nog wel even door te gaan. Hollywood-watchers sluiten een maandenlange impasse niet uit. De studio’s hebben nog niet gereageerd op de eisen van de stakers. Wel zijn de opnames voor films en series uitgesteld omdat scripts nog niet af zijn. Dat geldt onder andere voor Spider-Man 4, Mission: Impossible 8 en The Last of Us.