Robert De Niro vloekt op zondagmorgen

Robert de Niro in Taxi Driver (1976)

Ook op zondagochtenden kun je overal in Amerika wapens kopen, maar ‘fuck’ zeggen op tv gaat toch echt te ver. Dat merkte Robert De Niro toen hij zich gisteren op CNN keerde tegen Trump-aanhangers, die willen dat hij stopt met zijn felle anti-Trump-kritiek.

Je blijft je verbazen – verbijsteren is een beter woord – over Amerika. Terwijl president Trump nauwelijks verholen dreigt met een burgeroorlog als hij wordt afgezet, werd Robert De Niro de maat genomen omdat hij in een interview op CNN ‘fuck them’ zei. En dat nog wel op zondagmorgen! En niet één, maar twee keer!

De Niro laat zich zelden interviewen, maar omdat er binnenkort twee films uitkomen waarin hij te zien is (Todd Phillips’ Joker en Scorsese’s The Irishman) zat hij gistermorgen bij CNN-talkshowhost Brian Stelter aan tafel. Daarbij ging het ook over De Niro’s afkeer van Trump, die hij nooit onder stoelen of banken steekt. Vorig jaar noemde hij Trump een ‘fucking idiot’ en maakte hij de opmerking: “Het is niet langer weg met Trump, het is fuck Trump”. Gisteren bij CNN begon De Niro rustig, door te zeggen “dat deze kerel geen president behoort te zijn”. Op Stelters reactie dat hij door die opmerking “de mensen van Fox” (de Trump-gezinde nieuwszender) achter zich aan zou krijgen, antwoordde De Niro “fuck them“, waarna hij dat nog een keer herhaalde. Na Stelters geschrokken reactie (“Het is wel zondagmorgen”) excuseerde De Niro zich voor zijn taalgebruik en legde hij uit hoe Amerika er volgens hem nu voor staat: “We zijn in dit land op een moment waarin deze kerel als een gangster is. Hij is langsgekomen en heeft dingen gezegd, dingen gedaan… Dit is verschrikkelijk. We zijn in een vreselijke situatie, en deze kerel gaat maar door en door en door zonder gestopt te worden.”

Op Twitter ging het na het interview vooral over De Niro’s ‘fuck them’ in een live-tv-programma op zondagmorgen. Schandalig op de dag des Heren. Slechts een enkeling ergerde zich eraan dat Stelter zich drukker leek te maken over De Niro’s taalgebruik dan over het afglijden van Amerika onder Trump. In de woorden van een twitteraar: ‘De fundamentele instituties en normen van het land liggen onder vuur, maar hij maakt zich zorgen over twee keer het woord fuck.’

Wordt helaas ongetwijfeld vervolgd.