Regis­seurs vragen steun voor Iraanse protesten

De 22-jarige Mahsa Amini, die overleed na door de zedenpolitie te zijn gearresteerd voor het incorrect dragen van haar hoofddoek

In Iran blijft het onrustig. Honderdduizenden betogers gaan de straat op om te protesteren tegen het religieuze gezag. Aanleiding was de dood van Mahsa Amini, nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt voor het incorrect dragen van haar hoofddoek. Filmmakers Bahman Ghobadi en Asghar Faradi zoeken nu de internationale publiciteit.

In een open brief aan de vierduizend leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, vraagt Ghobadi om steun aan het Iraanse volk in de strijd tegen het regime. De regisseur van A Time for Drunken Horses (2001) en No One Knows About the Persian Cats (2012) wil voorkomen dat de dood van de 22-jarige Amini en de resulterende protesten naar de achtergrond verdwijnen. “Help ons het nieuws te verspreiden”, roept hij zijn mede Academy-leden op.

Ook Asghar Farhadi probeert uitingen van solidariteit op te wekken. In een korte video spreekt de regisseur van A Hero (2021) en Todos lo saben (2018) zijn bewondering uit voor de meestal jonge vrouwen die in Iran de straat opgaan om hun vrijheid op te eisen. Hij nodigt kunstenaars, filmmakers, intellectuelen en mensenrechtenactivisten wereldwijd uit om ook hun steun te uiten in de vorm van tekst of video.

Afgelopen zaterdag circuleerde al een open brief aan leden van de internationale filmindustrie om ze te doordringen van de strijd die nu gaande is in Iran. Dat schrijven werd ondertekend door Shirin Neshat, Zar Amir Ebrahimi, Pegah Ahangarani, Bahman Ghobadi, Abdolreza Kahani, Ali Abbasi, Kaveh Farnam, Farzad Pak en AliAhmadzadeh.