Record­aantal titels op docu­men­taire long­list Oscars

Met 238 titels is het vorige record van 170 inzendingen voor de Oscar-categorie Beste Lange Documentaire ruimschoots overschreden. Het aantal ingezonden speelfilms is even hoog als vorig jaar, 93, met bijdragen van debuterende landen als Soedan, Lesotho en Suriname. De ruime longlists zijn terug te voeren op het deelnamereglement dat is aangepast vanwege de corona-pandemie.

Het vorige record voor ingezonden documentaires werd gezet in 2017. Vorig jaar bevatte de longlist 159 titels. Vanwege de wereldwijde tijdelijke sluiting van bioscopen en filmtheaters zijn dit jaar de toelatingseisen versoepeld. Niet daadwerkelijke theatrale uitbreng maar de intentie om de film uit te brengen in de bioscoop waren genoeg. Een andere manier om te kwalificeren voor de longlist was door een prijs te winnen op een festival. Namens Nederland dingt Ze noemen me Baboe via die weg mee naar de docu-Oscar.

Van die 238 documentaires zullen er veel afvallen in de volgende ronde, die afloopt op 5 februari en resulteert in een shortlist die op 9 februari wordt vrijgegeven. De uiteindelijke lijst met nominaties worden bekend gemaakt op 15 maart. En de uitreiking van de 93ste Academy Awards vindt plaats op 25 april.

Van de 93 niet-Engelstalige speelfilms in de eerste selectie blijven er dit jaar geen tien maar vijftien over. Volgens het nieuwe reglement van de Academy of Motion Arts and Science moeten leden die in deze categorie willen stemmen minsten twaalf van de shortlisters gezien hebben. De strijd om de Oscar voor beste animatie is wat overzichtelijker. Daar staan ‘slechts’ 27 films op de shortlist.