Paula van der Oest eregast Nederlands Film Festival

  • Datum 28-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Paula van der Oest

Haar cv telt een Oscar-nominatie en een sleep internationale prijzen. In Utrecht stond ze al drie keer op het podium om Gouden Kalveren in ontvangst te nemen. Voor de 33ste editie van het Nederlands Film Festival is regisseur Paula van der Oest nu uitverkozen tot Gast van het Jaar. Het festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober.

De Gast van het Jaar valt een uitgebreid eerbetoon ten deel. Van der Oest stelt samen met het festival een speciaal programma samen, ze is aanwezig bij de vertoning van haar films en ze is regelmatig te gast in de dagelijkse festivaltalkshow. Sinds de eerste Gast van het Jaar — Rutger Hauer in 1994 — zijn relatief weinig regisseurs aan de beurt geweest. Vorig jaar bijvoorbeeld stond acteur Jeroen Willems in de schijnwerpers. De jaren daarvoor onder andere producent Frans van Gestel (2011), productiebedrijf First Floor Features (1998) en romanschrijver Jan de Hartog (1996).

Van der Oest (1965) studeerde in 1988 af aan de Filmacademie met Zinderend, waar ze meteen de Tuschinski Award mee won. Haar speelfilmdebuut De nieuwe moeder leverde haar acht jaar later de Holland Film Award op. De trip van Teetje (1998) was goed voor een TV Film Award. Nog een flink aantal internationale prijzen volgden, maar het voorlopige hoogtepunt is toch wel de Oscar-nominatie voor Zus & zo (2002). Gouden Kalveren kreeg Van der Oest voor Lolomoviola-coma (1994), Black Butterflies (2011) en The Domino Effect (2012).

Behalve als regisseur is Van der Oest ook actief als scenarioschrijver. En ze geldt als ontdekker van acteertalent. Mede door haar zijn de filmcarrières van onder andere Cees Geel, Thekla Reuten en Anneke Blok goed op stoom gekomen.

Op dit moment werkt Van der Oest aan Lucia de B, die naar verwachting in maart 2014 in roulatie gaat. De psychologische thriller gaat over de gerechtelijke dwalingen rond de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk die onterecht beschuldigd werd van meervoudige moord en zes jaar in de cel zat. Ariane Schluter neemt de hoofdrol op zich en onlangs maakte producent Rinkel Film bekend dat ook Sallie Harmsen, Barry Atsma en Fedja van Huêt meespelen. De opnames staan gepland voor de komende twee maanden. Rinkel Film is nog op zoek naar figuranten.

Edo Dijksterhuis