Pathé en moge­lijk ook Vue boy­cot­ten Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984 zou vanaf 16 december in de bioscoop te zien zijn en daarmee liep Nederland voorop. Maar Pathé, marktleider op de nationale bioscoopmarkt, boycot de release en ook Vue is nog niet begonnen met de voorverkoop van kaarten. Het heeft alles te maken met de eenzijdige wijze waarop distributeur Warner Bros heeft besloten alle films in 2021 gelijktijdig uit te brengen in bioscoop en per streamingplatform.

Velen voelen dat Warner Bros een bom heeft gelegd onder de zogenoemde release windows – de periode van doorgaans drie maanden die tussen theatrale en online release wordt aangehouden. Het gelijktijdig uitbrengen van films in zalen en via streamingplatforms zou negatief zijn voor de inkomsten van de bioscoopsector. Een woordvoerder van Pathé stelt dat er nu “geen overeenstemming over de vertoningsvoorwaarden” zijn omdat Warner Bros  “eenzijdig de zakelijke voorwaarden van onze jarenlange partnership aangepast” heeft.

Vue, de nummer 2 van de Nederlandse biosscoopmarkt, heeft nog geen commentaar gegeven en laat weten “nog in gesprek te zijn” met Warner Bros. Bioscoopketen Kinepolis laat Wonder Woman 1984 wel gewoon zien.