Parallelprogramma’s Cannes schrappen 2020-editie

La Quinzaine des Réalisateurs en La Semaine de la Critique, de twee belangrijkste programma’s die parallel aan de competitie van Cannes lopen, vinden dit jaar geen doorgang. De organisaties besloten 2020 helemaal te schrappen nadat de Franse president Emmanuel Macron bekend had gemaakt dat festivals tot in ieder geval halverwege juli verboden blijven.

In een persbericht stellen de organisatoren dat iedere sectie van het belangrijkste filmfestival ter wereld afzonderlijk beslist over het al dan niet doorgaan. Thierry Frémaux, de algemeen directeur van Cannes, is nog niet zo ver. Hij heeft al wel gezegd niets te zien in een online only-versie maar hoopt blijkbaar nog steeds dat het festival later deze zomer kan plaatsvinden. Hoe dat te combineren is met het toerismeseizoen dat in juli Cannes beheerst, is niet duidelijk.

De twee parallelprogramma’s zijn traditioneel de secties waar belangrijke arthouse films in première gaan. La Semaine de la Critique, dat zijn eerste editie beleefde in 1962, was in het verleden de springplank voor onder andere Guillermo del Toro, Gaspar Noé, Wong Kar-wai en François Ozon. La Quinzaine des Réalisateurs bestaat sinds 1969. Auteurs als Martin Scorsese, Ken Loach en de gebroeders Dardenne hebben hier films in wereldpremière laten gaan.

Update, 17 april: Inmiddels heeft het festival bekendgemaakt dat de Marché du Film, ’s werelds grootste filmmarkt die jaarlijks tegelijk met het festival plaatsvindt, dit jaar wél online zal plaatsvinden.