Cannes verkiest overslaan boven virtueel festival

Het festival van Cannes is uitgesteld tot een niet nader bepaalde datum. En misschien slaat het belangrijkste filmevenement van het jaar de 2020-editie helemaal over. Een alternatief in virtuele vorm is volgens festivaldirecteur Thierry Fermaux geen optie. Hij sluit zich daarmee aan bij zijn collega uit Venetië.

Terwijl Tribeca Film Festival (oorspronkelijk gepland voor 15 tot en met 26 april) en zelfs het voor de herfst geplande Toronto Film Festival (10 tot en met 20 september) vol inzetten op digitale middelen, houdt Thierry Fremaux de boot af. “Film van Wes Anderson of Paul Verhoeven op een computer? Top Gun 2 of Soul ergens anders ontdekken dan in een filmtheater?”, stelt de Cannes-directeur retorisch in een interview met vakblad Variety. “De release van deze films is speciaal uitgesteld om ze op een groot scherm te kunnen tonen. Waarom zouden wij ze dan alsnog laten zien op een klein scherm?”

De 73ste editie van Cannes zou plaatsvinden van 12 tot en met 23 mei. Fremaux deed lang over de beslissing hoe om te gaan met de coronacrisis. Pas op 19 maart maakte hij bekend dat het festival wordt uitgesteld. Een nieuwe datum gaf hij er niet bij, enkel de vage aanduiding ‘eind juni, begin juli’. Met de kennis van nu lijkt ook die datum nog erg optimistisch.

Fremaux is niet per se tegen virtuele filmfestivals maar – zo zegt hij – “een geïmproviseerd alternatief voor Cannes of Venetië is volgens mij geen goede oplossing”. De baas van Venetië, Alberto Barbara, had afgelopen weekend al laten weten weinig te zien in een online evenement.

Frankrijk, dat al ruim 8900 coronadoden heeft te betreuren, zit in de derde week van een algehele lockdown. Volgens Fremaux heeft dit weinig impact op het selectieproces voor Cannes, dat vooralsnog gewoon doorgaat.