Opnames Nr. 10 van Alex van Warmerdam gestart

De prent die wordt ingezet bij de crowdfundingactie

De opnames van Nr. 10, de – jawel – tiende film van Alex van Warmerdam, zijn van start gegaan. De hoofdrol wordt vertolkt door Tom Dewispelaere (Borgman) en hij krijgt tegenspel van onder andere Pierre Bokma, Frieda Barnhard, Anniek Pheifer, Jan Bijvoet, Hans Kesting en Gene Bervoets. Het wordt de duurste productie van Van Warmerdam tot nu toe.

Nr. 10 gaat over een theatergezelschap in de voorbereiding voor een première. Een van de acteurs, Günther, is als kind door een jager in het bos gevonden en wordt op zijn Kaspar Hauser-achtige verleden aangesproken door een zekere Breslauer. Dromen over zijn moeder volgen en een zekere teloorgang. Totdat de waarheid over zijn afkomst wordt onthuld.

Het budget van Nr. 10, een slordige €4,2 miljoen, is zo hoog omdat Van Warmerdam filmt op meerdere locaties in Nederland, België en Duitsland. Om het laatste gat in de begroting te dichten is producent Granietfilm een crowdfundingactie begonnen, net als bij Borgman. Wie de film ondersteunt met €1000 krijgt een piëzografie (hoogwaardige computerprint) van Van Warmerdam, gesigneerd en ingelijst.