OpenAI stopt met ‘Scarlett Johansson-stem’

Her

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, stopt per direct met het gebruik van de nieuwe virtuele stem van de chatbot. De machine klinkt namelijk wel verdacht veel als actrice Scarlett Johansson, die gedreigd heeft met juridische stappen. Het is precies dit soort overname van acteurswerk door AI waar afgelopen zomer zo langdurig tegen werd gestaakt.

Het was een gevalletje ‘life imitating art’ toen OpenAI vorige week de nieuwe stem lanceerde van ChatGPT. De chatbot klonk namelijk verdacht veel als Scarlett Johansson, de actrice die in Her (2013) de stem vertolkte van de computer die een romantische relatie aangaat met Joaquin Phoenix. Toen regisseur en scenarist Spike Jonze de virtuele assistent Samantha bedacht, ruim tien jaar geleden, gold de technologie nog als sciencefiction. Maar dat is anno 2024 wel anders. Sky, zoals de bot van OpenAI heet, klinkt verdomd menselijk en is zelfs in staat verschillende niveaus van emotie in haar uitspraak te leggen.

OpenAI ontkent dat Sky gemodelleerd is naar Samantha en ziet geen overeenkomsten met Johansson. Maar omdat de actrice niet de enige was die zichzelf herkende in de ChatGPT-assistent, is Sky offline gehaald. “We hebben vragen gekregen over hoe we de stemmen in ChatGPT hebben gekozen, met name Sky. We gaan het gebruik van Sky onderbreken terwijl we deze vragen beantwoorden”, laat het bedrijf weten in een bericht op X.

De vermoorde onschuld van OpenAI is echter minder geloofwaardig sinds Johansson een verklaring de wereld in heeft geholpen waarin staat dat het bedrijf haar al vorig jaar september had benaderd met de vraag of het haarstem mocht gebruiken. De actrice sloeg het aanbod af. Dat OpenAI een sound-alike gebruikt ziet zij als inbreuk op het auteursrecht. “In een tijd waarin we allemaal worstelen met deepfakes en de bescherming van onze eigenheid, ons eigen werk, onze eigen identiteit, geloof ik dat dit vragen zijn die absolute duidelijkheid verdienen”, zegt Johansson.