Onbe­grip over ver­leng­ing coro­na­maat­regelen voor bios­copen

Wat al was uitgelekt, werd gisterenavond bevestigd. In de eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet werden de coronamaatregelen versoepeld maar niet voor de cultuursector. Dat betekent dat ook bioscopen en filmtheaters nog minstens tien dagen gesloten blijven. Het onbegrip binnen de sector is groot.

Premier Rutte beloofde dat cultuur en horeca bij de volgende versoepeling van de maatregelen vooraanstaan. Maar daar heeft de sector nu niets aan. Zelfs een lid van Ruttes eigen kabinet, de staatssecretaris van cultuur Gunay Uslu, noemde het besluit om theaters, musea en bioscopen nog niet te heropenen teleurstellend. Voorafgaand aan de persconferentie hadden de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters en Filmdistributeurs Nederland al een brief aan het kabinet gestuurd waarin werd gepleit voor heropening, met inachtneming van anderhalve meter afstand en eventueel een coronapas. In het schrijven wezen ze erop dat 2021 door 24 weken verplichte sluiting een historisch slecht jaar is geweest en dat de reserves nu echt uitgeput zijn.

Ook lagere overheden kunnen zich niet vinden in het Haagse besluit. In Limburg hebben vijftien burgemeesters besloten dat in hun gemeenten de deuren van bioscopen en filmtheaters wel open mogen tussen 10 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Pathé Maastricht heeft laten weten geen gebruik te maken van het aanbod en het besluit van de rijksoverheid te respecteren.

Het onbegrip over de aanhoudende sluiting is extra groot omdat al meerdere keren is bewezen dat bezoek van bioscopen en theaters niet significant bijdraagt aan verspreiding van het virus. Vorige week werd er weer een wetenschappelijk rapport gepubliceerd, dit keer van de Britse overheidsadviesgroep SAGE, dat die conclusie bevestigt. Bezoek aan restaurants en sportscholen zorgt wel voor meer besmettingen.