OMG: The Avengers domineert MTV Movie Awards

  • Datum 15-04-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rebel Wilson

MTV-kijkers hebben duidelijk een andere smaak dan leden van de Academy of Motion Picture Arts and Science. Het bij de Oscars zo succesvolle Argo kwam er gisteren bij de uitreiking van de MTV Movie Awards niet aan te pas. Superheldenfilm The Avengers werd bekroond tot beste film en kreeg nog twee gouden popcornbekers.

Spektakel en de nodige Oh My God!-momenten horen bij de MTV Movie Awards. Voor deze editie zorgde Rebel Wilson daarvoor. De openingsact van de volslanke Australische actrice deed Janet Jacksons Superbowl-optreden uit 2004 verbleken: niet één maar twee tepels kwamen onder de weggescheurde jurk vandaan. Daarna volgden nog dansjes in een zwart leren catsuit, een landing verkleed als transformer-robot en een actje in een zuurstokroze trainingspak met koalabeertjes erop. Tussen de bedrijven door kreeg de gastvrouw zelf ook nog een prijs. Haar optreden in Pitch Perfect werd bekroond in de categorie Beste Doorbraak.

Grote winnaar van de avond was The Avengers. De film met onder andere Robert Downey Jr. en Samuel L. Jackson werd door het via internet stemmende MTV-publiek uitgeroepen tot beste van het jaar. Het bijbehorende beeldje werd overhandigd door Brad Pitt. Ook de prijs voor Beste Vechtscène ging naar The Avengers. En Tom Hiddleston kreeg voor zijn rol als magische slechterik Loki de onderscheiding voor Beste Schurk.

Bij de uitreiking van de Oscars speelde The Avengers totaal geen rol. Toch was er wel enige overlap in het winnaarslijstje. Silver Linings Playbook, de eerste film sinds Reds (1981) om in alle vier de acteercategorieën voor een Oscar genomineerd te worden, viel bij de MTV Movie Awards drie keer in de prijzen. Hoofdrolspelers Bradley Cooper en Jennifer Lawrence werden uitgeroepen tot beste acteur en actrice. Zij kregen ook een beeldje voor Beste Zoen.

De score voor Django Unchained was een beetje teleurstellend. Quentin Tarantino’s ‘Southern’ was vier keer genomineerd maar won alleen in de categorie Beste WTF-Moment. Jamie Foxx mocht nog een keer het podium op voor een Generation Award. Oeuvreprijzen waren er ook voor Will Ferrell, die de voor het eerst uitgereikte Comedic Genius Award kreeg, en Emma Watson, die de Trailblazer Award kreeg.

Net als bij The Razzies kennen de MTV Movie Awards flink wat prijzen in lollig bedoelde categorieën. Dit jaar werden er bijvoorbeeld prijzen uitgereikt voor Best Scared-as-S**t Performance (Suraj Sharma in Life of Pi), Summer’s Biggest Teen Bad A** (Chloë Grace Moretz in Kick-Ass 2) en Best Shirtless Performance (Taylor Lautner in Breaking Dawn Part 2).

Edo Dijksterhuis