Nieuwe regels voor film­op­namen in Am­ster­dam

Er komen nieuwe regels voor filmopnamen in de Amsterdamse binnenstad. Die zijn strenger dan de huidige waardoor het aantal films dat kan worden geschoten in het centrum van de hoofdstad omlaag zal gaan. Producenten worden gestimuleerd om vooral eens voorbij de grenzen van de grachtengordel te kijken.

Al jaren wordt steen en been geklaagd over drukte in de Amsterdamse binnenstad. Vooral toeristen zijn de boosdoeners, maar ook filmopnames wekken de wrevel van bewoners. Het afzetten van straten en zelfs blokkeren van de toegang tot hun eigen huis, wordt sommige soms teveel. Zeven jaar geleden al werd een grens bereikt met de ingrijpende maatregelen rondom de opnames van The Hitman’s Bodyguard. Als reactie richtten buurtbewoners een stichting op die filmmaatschappijen duizend euro per opnamedag vraagt en dat geld besteedt aan het verbeteren van het onderlinge contact in de wijk.

Het nieuwe Filmprotocol dat op 29 september tijdens het Nederlands Film Festival werd ondertekend door Amélie Strens, stadsdeelvoorzitter Centrum, heeft een iets formelere status. Het document is ontstaan in samenwerking met de audiovisuele sector en heeft als doel de algehele drukte te verminderen. Tegelijkertijd wordt het aanvragen van vergunningen en ontheffingen eenvoudiger, zodat producenten sneller weten waar ze aan toe zijn en beter kunnen plannen.

Het nieuwe protocol geldt voor opnamewerkzaamheden in de binnenstad, het Museumkwartier en de Pijp. En net zoals toeristen worden gestimuleerd de Wallen eens te verruilen voor Amsterdam Beach (Zandvoort) of Amsterdam Castle (Muiderslot), worden ook filmmakers verleid hun activiteiten breder over de stad te spreiden.