Negen Euro­pese fond­sen lan­ceren diver­si­teits­pro­gramma

Negen Europese filmfondsen lanceren aankomende zondag tijdens het festival van Cannes een nieuw fonds genaamd New Dawn. Het fonds is gericht op filmmakers die buiten de conventionele instituten en regelingen vallen. Het idee is dat een meer diverse sector films oplevert die andere verhalen vertellen en een breder publiek aanspreken.

New Dawn is een initiatief van de filmfondsen van Vlaanderen, Wallonië, Luxemburg, Finland, Noorwegen, Zweden, Ierland, Portugal en Nederland. “New Dawn wil ruimte schepen voor diversiteit in artistieke expressie en daarmee het complete ecosysteem van de filmindustrie verrijken”, zegt de Nederlandse filmmaker Shamira Raphaëla, die is aangesteld als voorzitter van het adviescomité van New Dawn.

New Dawn zal functioneren als een productiefonds. Filmmakers kunnen tot €200.000 aanvragen voor een speelfilm (fictie of geanimeerd) en tot €100.000 voor een lange documentaire. Het budget voor dit jaar is vastgesteld op €900.000.

Het nieuwe initiatief is een eerste concrete stap om in internationaal verband iets te doen aan de eenzijdige samenstelling van de filmindustrie – lees: overwegend mannelijk en wit – en het soort films dat daar uit voortkomt. Ook in Nederland laat de diversiteit van de sector nog te wensen over. Op het onlangs in Eye gehouden congres Point of View werd weer bevestigd dat in de Nederlandse filmindustrie 69,8% van alle leidinggevende functies, hoofd- en bijrollen worden vervuld door mannen.