Neder­landse XR-pro­duc­tie Sym­bio­sis naar SXSW-festival

Symbiosis is geselecteerd voor het XR-programma van het South by South West-festival in Austin, Texas (10-19 maart). Het is onderdeel van een succesvolle Amerikaanse tournee voor de Nederlandse productie die virtual reality combineert met de stimulans van alle zintuigen.

Symbiosis is gemaakt door het interdisciplinaire kunstenaarscollectief Polymorf en ging in 2021 in première tijdens IDFA DocLab in Amsterdam, waar het werd onderscheiden met de Creative Technology Award. De Amerikaanse première volgde november vorig jaar in PAM CUT// Center for an Untold Tomorrow in Portland. Daar waren de kaartjes voor drie maanden binnen de kortste keren uitverkocht.

Symbiosis is een van ’s werelds eerste multi-zintuiglijke XR-producties die het concept van ‘immersive storytelling’ naar een nieuw niveau brengt. De zes deelnemers dragen een haptisch pak. Daarnaast wordt gewerkt met geur, smaak en robotica die de houding manipuleert. Met deze hulpmiddelen wordt een beeld geschetst van de wereld nadat klimaatverandering haar onherkenbaar heeft veranderd. De post-humane biotoop die is ontstaan wordt bevolkt door kunstmatige intelligentie, autonoom opererende systemen en biochemische levensvormen.

De deelnemer aan Symbiosis is tegelijkertijd toeschouwer en actor. Na het kiezen van een personage en rol in het overkoepelende verhaal, gaat hij of zij relaties aan met de andere personages. De climax van de sessie bestaat uit een gezamenlijk maaltijd waarin virtuele en echte snacks worden genuttigd. De sessie duurt drie kwartier in totaal.