Nederlandse VR-documentaire brengt vrede in Oeganda

Meet the Soldier

In dezelfde maand dat het Duitse Rathenauer Instituut met een rapport komt dat waarschuwt tegen de gevaren van virtual reality, komt het Franse Sciences Po met positief VR-nieuws. De Nederlandse VR-documentaire Meet the Soldier schijnt namelijk een aanzienlijk effect te hebben gehad op de vijandigheden in noordoost Oeganda. Twee strijdende facties zijn door de productie nader tot elkaar gebracht.

Meet the Soldier werd in 2017 gemaakt door Hack the Planet, Mensen met een Missie, Fabrique, Wolfstreet, Scopic en regisseur Teddy Cherim (Goodwill Dumping). In de twintig minuten durende documentaire, die genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor Beste Interactive, ontmoeten de hoofdpersonages elkaar in virtual reality.

Die ontmoeting werd voortgezet in de werkelijkheid en heeft zelfs geleid tot vriendschap. Onderzoeksinstituut Sciences Po heeft de betrokkenen geïnterviewd en in kaart gebracht hoe de filmproductie voor vrede heeft gezorgd. Hack the Planet is nu van plan een vervolg op Meet the Soldier te maken om in te zetten in andere conflictgebieden. Tim van Deursen, oprichter van Hack the Planet en bedenker van het filmproject, zegt: “Dat onze aanpak uiteindelijk tot vrede heeft geleid in het gebied, is een bewijs dat virtual reality echt als empathie-machine kan worden gebruikt.”