Neder­landse eind­ex­amen­film wint Stu­dent­en-Oscar

Waarom bleef je niet voor mij?

Gisteren werden in Los Angeles de Student Academy Awards uitgereikt, ook wel bekend als de Studenten Oscars. De eindexamenfilm Waarom bleef je niet voor mij? van Milou Gevers won de Golden Medal in de categorie Documentary International. Het is voor het eerst dat deze prijs naar een Nederlandse inzending is gegaan.

Waarom bleef je niet voor mij? gaat over vier kinderen die allemaal op jonge leeftijd een ouder verloren aan zelfmoord. Regisseur Gevers maakte het zelf ook mee en stelt in haar documentaire de vragen die destijds niemand haar durfde te stellen. In een interview met de Filmkrant zei ze daar eerder over: “Ik wil kinderen niet op een kinderachtige manier neerzetten. Dat is in al mijn werk zichtbaar. Ik wil kinderen nooit kleiner maken, maar ze behandelen als kleine grote volwassenen.”

Gevers maakte de documentaire als eindexamenfilm van de Nederlandse Filmacademie. Sindsdien won ze diverse prijzen. De film werd bekroond met de VPRO Documentaire Prijs, de KNF Award, de Neon Award van het Mo & Frieze Filmfestival in Hamburg, de AHK Eindwerkprijs en de Cilect Prize 2021 voor beste documentaire.

De Studenten Oscars worden uitgereikt sinds 1972. Nooit eerder won een Nederlandse productie in de categorie documentaire. In andere categorieën werden eerder prijzen uitgereikt aan Alaska (1990) van Mike van Diem en Grijs is ook een kleur (2017) van Marit Weerheijm.