Nederlands Film Festival 2023 opent met Sweet Dreams

Sweet Dreams

Het Nederlands Film Festival opent op 22 september met Sweet Dreams. Dat is tevens de Nederlandse première van de tweede speelfilm van Ena Sendijarević. Op dezelfde avond wordt Sweet Dreams vertoond in filmtheaters en bioscopen door het hele land.

Sweet Dreams is een satirisch drama over de nadagen van het Nederlands kolonialisme. De film speelt zich af op een afgelegen Indonesisch eiland waar de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plots dood neervalt voor zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Maar in het testament blijkt een onverwacht belangrijke rol te zijn weggelegd voor Jan concubine Siti (Hayati Azis) en onder de Indonesische arbeiders broeit de onvrede.

Regisseur en scenarioschrijver Sendijarević heeft zich de afgelopen tien jaar geprofileerd met films waar haar Bosnische achtergrond in doorklonk. Ze debuteerde in 2013 met Reizigers in de Nacht, dat meteen de Go Short Award for Best Dutch Short won. Daarna volgden Fernweh (2014) en Import (2016). Take Me Somewher Nice (2019) was haar speelfilmdebuut en leverde haar festivalprijzen op in Seoul en Sarajevo.

De 43ste editie van het Nederlands Film Festival loopt van 22 tot en met 29 september. De voorverkoop voor een selectie populaire evenementen begint op 1 juni.