Movies that Matter maakt winnaars bekend

Quo vadis, Aida?

Tijdens de online dertiende editie van Movies that Matter zijn gisteren de prijzen uitgereikt in de zes competities van het mensenrechtenfilmfestival.

Movies that Matter lanceerde dit jaar twee nieuwe competities, die moesten benadrukken dat het festival niet alleen om urgente onderwerpen maar vooral ook om urgente cinema draait. De Grand Jury Fiction Award ging naar Quo vadis, Adia? van de Bosnische filmmaker Jasmila Žbanić. Het indringende verhaal over de Val van Srebrenica maakt komende zondag ook kans op een Oscar voor beste internationale film, en draait vanaf 17 juni in de Nederlandse bioscopen. De Grand Jury Documentary Award ging naar Farida Pacha voor Watch Over Me, over een team van palliatieve verzorgers in New Delhi.

De twee ‘klassieke’ competities van het festival zijn Activist en Camera Justitia. Die werden respectievelijke gewinnen door Celina Escher voor de documentaire Fly so Far, over een vrouw in El Salvador die de gevangenis in moest na een miskraam omdat de overheid dat zag als abortus en daarmee moord, en La nuit des rois (Night of the Kings) van Philippe Lacôte. Laatstgenoemde film, over een jongen die moet zien te overleven in de beruchte MACA-gevangenis in Ivoorkust, wordt op 8 juli uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

De Nederlandse competitie werd gewonnen door de documentaire Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els van Driel, over de gevaarlijke reis die jonge vluchtelingen afleggen. Als de versoepelingen van het corona-beleid volgens planning doorgaan, is de film vanaf 27 mei in de bioscoop te zien. De Students’ Choice Award (uitgereikt in samenwerking met de Universiteit van Leiden) ging naar de Franse film Gagarine van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, een sfeervol en fantasierijke karakterstudie rond een jonge in een Parijse achterwijk.

Movies that Matter loopt nog tot komende zondag.