Merkies eregast op NFF met hoofdthema filmmuziek

  • Datum 05-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Fons Merkies (foto Anna van Kooij)

Met 113 IMDB-credits als componist voor tv-series en films is Fons Merkies een logische keus voor de titel Gast van het Jaar van het Nederlands Film Festival. De 34ste editie van het festival heeft namelijk filmmuziek als hoofdthema. Extra primeurtje: voor het eerst zal muziektempel TivoliVredenburg dienst doen als festivalhart.

Het complete programma wordt pas over enkele weken bekend gemaakt maar het NFF laat al wel weten dat het festivalthema tot leven zal worden gewekt in de vorm van onder andere een avond over soundtracks en videoclips, ontmoetingen met componisten, optredens in de stad en filmconcerten. De opening van het festival vindt op 24 september plaats in TivoliVredenburg, waar aan het slot ook de Gouden Kalveren worden uitgereikt. Behalve in TivoliVredenburg zullen de festivalfilms worden gedraaid in verschillende Utrechtse bioscopen en andere locaties in de stad.

Filmcomponist Fons Merkies (1966) volgt Paula van der Oest op als Gast van het Jaar. Merkies begon al tijdens zijn opleiding aan de Kleinkunstacademie met het schrijven van muziek voor eindexamenfilms van Filmacademiestudenten. Zijn debuut als filmcomponist dateert van 1994 toen hij de score schreef voor Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen. Zijn eerste grote succes was All Stars (1997). Merkies heeft zich nooit tot een enkel genre beperkt. Hij schreef muziek voor onder andere De Poolse Bruid, Lek, De Tweeling, Cloaca, Alleen maar nette mensen en Boy Ecury, waar hij in 2003 een Gouden Kalf ontving. Films die binnenkort in première gaan en zijn werk bevatten zijn Loenatik, te gek en Dorsvloer vol confetti.

Tijdens het festival zal Merkies aanwezig zijn bij de vertoningen van films waarvoor hij de muziek heeft gecomponeerd. Daarnaast zal hij een selectie maken van Nederlandse en buitenlandse films die hij van historisch belang acht voor film en muziek. Ook zal de Gast van het Jaar regelmatig optreden in de dagelijkse talkshow.

Edo Dijksterhuis