Meer Gouden Kalveren op NFF

  • Datum 29-08-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Maar liefst 21 Gouden Kalveren worden uitgereikt op het Nederlands Filmfestival, dat van 26 september t/m 5 oktober in Utrecht wordt gehouden. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Één Kalf is al bekend: Willeke van Ammelrooy krijgt het Kalf van de Cultuurprijs.

Het festivalmotto Jouw films, jouw festival wekt wellicht de indruk dat het festival alleen voor filmmakers is bedoeld, maar een briljante slogan verzinnen is nu eenmaal niet makkelijk. Bovendien biedt de slogan het voordeel van allerlei varianten in de komende jaren: Onze films, ons festival, jullie films, jullie festival enz. Dat scheelt geld. Flauw? Zeker, maar de jaarlijkse persconferentie van het Nederlands Filmfestival stemt altijd lacherig. Het blijft altijd een beetje Hollywood aan de Utrechtse Rijn spelen. Daar kan directeur Willemien van Aalst, die het programma aan de pers presenteerde, niets aan doen, maar heeft te maken met de Nederlandse filmcultuur.

Één keer per jaar doen we met zijn allen of onze filmcultuur echt iets voorstelt. Het buitenland weet beter: Nederlandse films op prestigieuze festivals moet je met een zaklamp zoeken. Aan Nederlandse films overigens ondanks de crisis (nog) geen gebrek. Op het festival strijden maar liefst 35 speelfilms en 19 lange documentaires om het Gouden Kalf voor beste speelfilm en documentaire. Nieuwe Kalveren zijn er voor beste acteur en actrice in tv-drama. Deze Kalveren werden in 2001 afgeschaft maar worden nu weer ingevoerd. Een nieuwe opzet krijgt de publieksprijs, kondigde Van Aalst aan. Niet alleen festivalbezoekers mogen stemmen, maar iedereen kan met een smsje op een film stemmen. Voorwaarde is dat de film meer dan honderdduizend bezoekers heeft getrokken.

Opmerkelijk is dat het festival niet opent met een film voor volwassenen, maar met de jeugd/familiefilm Nono, het zigzagkind. Van Aalst legitimeerde de keuze met de opmerking dat de Nederlandse familiefilm volwassen is geworden. Isabella Rossellini, die in deze film een rol speelt, is op de openingsavond aanwezig. De Cinema Militans Lezing wordt gehouden door de Turkse filmmaker Semih Kaplanoglu, de maker van de indrukwekkende Yusuf-trilogie, waarvan het laatste deel Honey twee jaar geleden in Berlijn de Gouden Beer won. Het festival staat in het teken van de belofte: het zou mooi zijn als de Nederlandse filmcultuur iets van Kaplanoglu opsteekt. 

Jos van der Burg