‘Massaal fail­lis­se­ment kleine en mid­del­grote film­theaters VS dreigt’

In 48 van de 50 Amerikaanse staten zijn bioscopen en filmtheaters nog gewoon open, maar het ontbreken van blockbusters zorgt voor verontrustend lage bezoekcijfers. Brancheorganisatie National Association of Theatre Owners (NATO) voorspelt dat als er niets gebeurt, zo’n 70% vooral kleine en middelgrote theaters begin volgend jaar bankroet zijn of zeer ingrijpend moeten reorganiseren. De Verenigde Staten waren tot voor kort de grootste bioscoopmarkt ter wereld.

Dat is de boodschap van John Fithian, hoofd van het NATO, in een interview met vakblad Variety. De organisatie wacht overigens niet lijdzaam af tot Joe Biden wordt geïnstalleerd als president en zijn Covid-taskforce aan het werk zet, maar probeert nu al financiële steun af te dwingen bij de Amerikaanse regering. De bioscopen en filmtheaters hebben zich aangesloten bij theaters en concertpodia, die een wetsvoorstel getiteld Save Our Stages onder de aandacht van de Senaat proberen te krijgen. De wet zou voorzien in $15 miljard steun. Als het voorstel wordt aangenomen dan is dat waarschijnlijk als onderdeel van het volgende algemene steunpakket. De steun is bedoeld voor alle bioscopen en theaters behalve de vier grootste ketens. Die kunnen volgens Fithian geld uit de markt halen.

Er wordt in de VS gesproken van “een existentieel moment” voor de bioscoopbranche. Recentelijk ondertekenden ruim 120 filmmakers een open brief aan het Congres waarin de noodklok werd geluid. De coronacrisis zou volgens de ondertekenaars het einde kunnen betekenen van een kunstvorm.

Vrijwel alle grote filmstudio’s hebben de releases van hun blockbusters verzet naar volgend jaar. Vorige week kondige Disney aan twee grote titels die voor december gepland stonden, Free Guy en Death on the Nile, ook van de 2020-kalender te schrappen. De enige grote titel waar bioscoopexploitanten nu hun hoop op hebben gevestigd is Wonder Woman 1984. Fithian hoopt dat als die film van Warner Bros. het goed doet, andere studio’s het voorbeeld volgen en er niet een gat valt tot april, de maand waarin de uitgestelde James Bond-film No Time to Die eindelijk wordt uitgebracht. Als ook Wonder Woman 1984 wordt opgeschoven dan voorziet de NATO-voorman de tijdelijke sluiting van flink wat theaters, in navolging van de keten Cineworld die begin oktober de deuren sloot voor onbepaalde tijd.