Living Legend Award voor Heddy Honigmann op IDFA

Heddy Honigmann

Bij de opening van de 26ste editie van het IDFA is de Living Legend Award uitgereikt aan Heddy Honigmann. De van oorsprong Peruaanse documentairemaakster is pas de tweede persoon die deze allerhoogste festivaleer te beurt valt. Tevens werd de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire bekend gemaakt en een nieuwe prijs gelanceerd ter ere van de maandag overleden Peter Wintonick.

Het IDFA werd vanavond geopend met Return to Homs van Talal Derki. Voorafgaand daaraan werd Honigmann gelauwerd. Zij kreeg de oeuvreprijs ter waarde van vijfduizend euro uitgereikt door Frederick Wiseman, die in 2009 de eerste persoon was om deze onderscheiding te krijgen. IDFA-directeur Ally Derks nodigde Honigmann uit om in 2014 de Top 10 samen te stellen.

Honigmann (1951) geldt al jaren als een van de grootste Nederlandse, internationaal aansprekende documentairemakers. Als twintiger vertrok ze uit haar geboortestad Lima omdat daar geen filmacademie was. Via omzwervingen door Israël, Spanje en Frankrijk kwam ze terecht in Rome, waar ze ging studeren aan de Centro Sperimentale di Cinematografia. In 1978 vestigde zij zich definitief in Nederland.

Honigmanns filmografie is lang — ruim dertig titels — en gevarieerd. Naast documentaires bevat hij ook speelfilms en werk voor televisie, maar het zijn haar documentaires die het meest tot de verbeelding spreken. Metaal en Melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het ondergronds orkest (1997) en Crazy (1999) zijn haar bekendste documentaires. De laatstgenoemde titel leverde Honigmann in 1999 de IDFA Audience Award op en het jaar daarna een Gouden Kalf plus de documentairehoofdprijs van het Valladolid International Filmfestival. Daarnaast won de filmmaker zeker nog een dozijn prijzen.

De Mediafondsprijs Documentaire 2013 gaat dit jaar naar Xander de Boer. Hij ontvangt 125.000 euro voor het realiseren van zijn filmplan Girls Boys & Me. De prijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld aan het beste plan dat ontwikkeld is tijdens de IDFA-Mediafonds Workshop. Girls Boys & Me gaat over een 26-jarige transgender op zoek naar haar ware identiteit.

Tijdens de opening stond IDFA-directeur stil bij het overlijden afgelopen maandag van Peter Wintonick, belangwekkend documentairemaker uit Canada en jarenlang vaste festivalgast, waar hij onder andere de talkshows leidde. Ter ere van hem is nu de Peter Wintonick special jury award for first appearance in het leven geroepen. De 2.500 euro grote aanmoedigingsprijs ademt de geest van Wintonick, die gedurende zijn carrière jonge collega’s begeleidde. Het geldbedrag is ter beschikking gesteld door sales agent Jan Röfekamp van Film Transit in Canada.