Links – 4 juni 2012

  • Datum 04-06-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

John Hurt wordt bezwangerd in Alien (1979)

De gevaarlijke erotiek van Alien, de choreografie van Hugo’s steadicamshots, alle aandacht voor kostuums, een hele conferentie terugkijken over Michelangelo Antonioni, die keer dat Jeroen Krabbé bijna James Bond mocht spelen en de ijdele hoop van Duncan Jones.

Sexy
Gelijktijdig met de release van prequel Prometheus is 33 jaar na dato onthuld waarom Ridley Scotts eerste Alien-film destijds door de Britse kijkwijzer ongeschikt werd bevonden voor minderjarigen. De scène waarin John Hurt door een inktvisachtig wezen via zijn gezicht wordt bezwangerd, zou pubers volgens een bezorgde filmkeurder op verkeerde seksuele ideeën kunnen brengen.
The Telegraph

Choreografie
Cameraman Larry McConkey bevestigde tijdens de opnames van Hugo een klein camera’tje bovenop zijn steadicam. De beelden geven een adembenemede indruk van de choreografie die komt kijken bij de longtakes in die film.
YouTube

Kleren
‘Kostuums. Daar schrijven we niet zo vaak over.’ Zo begint het interview van Fritz de Jong met kostuumontwerpster Colleen Atwood in de nieuwste Filmkrant. Het is inderdaad een zeldzaamheid dat in recensies uitgebreid wordt stilgestaan bij dit toch wezenlijke aspect van filmmaken. Clothes on Film biedt tegenwicht. In de filmbesprekingen op deze website gaat het alleen maar over de kostuums. Dat daar veel inhoudelijks over te vertellen valt, bewijst bijvoorbeeld het stuk over A Separation.
Clothes on Film

Antonioni
Dat is nog eens efficiënt. De internationale conferentie over Michelangelo Antonioni die onlangs door de New York University werd georganiseerd, kunnen we gewoon thuis bekijken. Niet alleen besparen we reistijd, maar we kunnen ook nog eens doen waar iedere conferentiebezoeker wel eens van droomt: af en toe even doorspoelen in een lezing.
Film Studies for Free

Op de lijst
Een Nederlandse James Bond? Volgens Jeroen Krabbé zelf had hij midden jaren tachtig voor die primeur kunnen zorgen. In het radioprogramma Helden van Toen op Radio 5 onthult hij dat hij na het afzwaaien van Roger Moore op ‘de lijst’ stond. Uiteindelijk schopte Krabbé het nog tot schurk in Bondfilm The Living Daylights.
Helden van Toen

Tweet
Hoping Prometheus is a big enough hit to convince studios to take a risk on bigger budget, thoughtful sci-fi… I can wish, cant I?
Duncan Jones (Moon)

Erik Schumacher