Links – 31 augustus 2012

  • Datum 31-08-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het one-point perspective in The Shining

De claustrofobische shots van Stanley Kubrick, The Dark Knight Rises door de ogen van Slavoj Žižek, de opmars van de docuscenarist, David Fincher over openingstitels, postume waardering voor Tony Scott en papierwerk voor Dick Maas.

Symmetrie bij Kubrick
Een van de stilistische handtekeningen in het werk van Stanley Kubrick is het one-point perspective shot — een claustrofobisch shot waarbij alle perspectieflijnen in het midden samenkomen. Supercutspecialist Koganada maakte een bloemlezing.
Filmmaker IQ

Žižek over Batman
Filosoof Slavoj Žižek baarde anderhalf jaar geleden opzien met zijn interpretatie van The Dark Knight: hij vergeleek de Joker met WikiLeaker Julian Assange. Na de release van The Dark Knight Rises laat een nieuwe analyse door Žižek niet lang op zich wachten. "The prospect of the Occupy Wall Street movement taking power and establishing a people’s democracy on the island of Manhattan is so patently absurd, so utterly unrealistic, that one cannot avoid asking the following question — why does a Hollywood blockbuster dream about it?"
New Statesman

Gescripte werkelijkheid
Steeds vaker verschijnt bij documentaires een scenarist op de titelrol. Het Amerikaanse scenaristengilde is ingenomen met die ontwikkeling, maar sommige editors en regisseurs vrezen een ondermijning van hun positie. Zo ontstaat een machtsstrijd rond de vraag of de werkelijkheid te scripten is.
The New York Times

Fincher over openingstitels
Regisseur David Fincher (Fight Club) neemt de openingstitels van zijn films bijzonder serieus. Ze zetten de toon voor de sfeer en het verhaal en mogen dan ook best een miljoen dollar kosten. Art of the Title interviewde hem uitgebreid over de openingstitels uit zijn oeuvre. Vanzelf kwam het gesprek ook op andere technische aspecten van zijn werk.
Art of the Title

Postume herwaardering
Regisseur Tony Scott, die zaterdag in Los Angeles begraven werd, was nooit echt een favoriet van filmcritici. Ignatiy Vishnevetsky zwemt tegen de stroom in en verdedigt de artistieke waarde van Scotts films.
MUBI Notebook

Tweet
Zo slecht gaat het niet; HELE Nederlandse filmsector al weken aan het werk! #aanvraagformulierfilmfonds #hartoperatieisereitjebij
Dick Maas

Erik Schumacher