Links – 27 juli 2012

  • Datum 27-07-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Uit de archieven van Terry Gilliam

Uit de archieven van Terry Gilliam, regieaanwijzingen van Twitteraars, de selecties van Venetië en Toronto, levenslessen van Alfred Hitchcock en Batman in de wapendiscussie.

Afgestoft
De dochter van regisseur en animatiefilmer Terry Gilliam (Twelve Monkeys) is sinds vorig jaar bezig om zijn archieven uit te spitten, met het doel een tentoonstelling en een boek samen te stellen. Op haar blog zet ze af en toe een van de pareltjes die ze opdiept.
Discovering Dad

Stunt
Heel Nederland krijgt de kans om Tygo Gernandt en Halina Reijn te regisseren. Op 6 augustus nemen ze het spotje voor het aankomende Nederlands Filmfestival op. Op de site van het NFF worden de opnames gelivestreamd, waarbij het de bedoeling is dat Twitteraars regieaanwijzingen insturen. De beste worden aan de acteurs doorgegeven.
Nederlands Filmfestival

Venetië
Het eerste filmfestival van Venetië in het post-Marco-Müller-tijdperk vindt plaats van 29 augustus tot en met 8 september. Deze week werd de selectie bekendgemaakt. Nieuwe films van onder andere Terrence Malick, Ulrich Seidl, Brillante Mendoza, Kim Ki-Duk, Harmony Korine en Brian De Palma draaien mee in de hoofdcompetitie.
La Biennale di Venezia

Toronto
Van Venetië vliegen we door naar Toronto, waar het filmfestival dit jaar van 6 tot en met 16 september plaatsvindt. Hier staan wereldpremières op het programma van films van onder andere Noah Baumbach, Laurent Cantet, Derek Cianfrance, Costa-Gravas, François Ozon, David O. Russel en het trio Tom Tykwer en Andy en Lana Wachowski.
TIFF

Levenslessen
Is er een belangrijk vraagstuk waar Alfred Hitchcock in zijn films geen antwoord op geeft? Volgens Gawie Keyser niet. Hij beantwoordt de hele zomer levensvragen aan de hand van Hitchcocks oeuvre. Is er bijvoorbeeld seks na de dood? The Master of Suspence heeft het antwoord.
Human

Tweet
Batman costumes now banned in US. Guns, ammunition still not. Because (all together now) Guns don’t kill people. Batman costumes kill people
— popcriticus Everett True zag zijn tweet tot zijn verbazing door de halve wereld geretweet en bediscussieerd

Erik Schumacher