Links – 23 december 2012

  • Datum 23-12-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De snow service aan het werk bij de opnames van It’s a Wonderful Life

Revolutionaire nepsneeuw, Jafar Panahi over censuur, John McCain over Zero Dark Thirty, de ongewassen jas van Nicholas Ray, Wes Anderson regisseert een eerste kus en Michael Moore is gedesillusioneerd.

Ongezonde sneeuw
It’s a Wonderful Life is de ultieme kerstklassieker. Minder bekend is dat de film — opgenomen in de zomerhitte — een revolutie betekende in het gebruik van geavanceerde nepsneeuw. Dat werd hoog tijd, want eerder strooide men bij wijze van sneeuw met asbest.
Life

Jafar Panahi
Voordat de Iraanse regering hem zijn vrijheid ontnam, gaf Jafar Panahi (The Circle) in 2008 een van zijn laatste interviews aan Parviz Jahed. Voor Jaheds nieuwe boek Directory of World Cinema: Iran werd de tekst naar het Engels vertaald. Het is een, met de kennis van nu, onheilszwanger gesprek over onafhankelijkheid en censuur in Iran.
Vertigo

Teleurgesteld
Naast senator en voormalig presidentskandidaat is John McCain nu ook filmcriticus. Hij schreef met twee andere leden van de senaatscomissie voor geheime diensten een brief aan Sony om zijn teleurstelling uit te spreken over het loopje dat Zero Dark Thirty zou nemen met de waarheid over de jacht op Osama bin Laden.
Movie City News

Ongewassen
De onvermoeibare Susan Ray werkt aan een documentaire over de filmvisie van haar man, de in 1979 overleden regisseur Nicholas Ray (Rebel Without a Cause). Om het project te financieren, heeft ze zich tot Kickstarter gewend. Wie 3.250 dollar toezegt, krijgt de rode jas die Ray in We Can’t Go Home Again droeg en die — belangrijk detail — sindsdien niet gewassen is.
Kickstarter

Eerste kus
Zoet: de zoenscène in Moonrise Kingdom betekende voor de beide jonge hoofdrolspelers ook in het echt hun eerste kus. Wes Anderson vertelt hoe hij dit delicate moment regisseerde.
The New York Times

Tweet
No.

Michael Moore op de vraag of Amerika iets geleerd heeft van Bowling for Columbine, in een vraag-en-antwoordsessie op Twitter naar aanleiding van de gebeurtenissen in Newtown.

Erik Schumacher