Links – 12 november 2013

  • Datum 12-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Verlaten bioscoop in Sint Petersburg

Filmpaleizen uit de Sovjet-tijd, Jos Stelling over Artplex, Woody Allen over casten, de bijzondere acteurs van John Cassavetes, de special effects van Gravity en de ergernis van Katja Herbers.

Nostalgie
In Rusland leggen oude filmpaleizen uit de Sovjet-tijd het af tegen moderne multiplexen. Fotograaf Sergej Novikov vereeuwigt de verlaten bioscopen.
Breathless

Artplex
Jos Stelling blijft zich verzetten tegen de komst van bioscoop Artplex, de voortzetting van ’t Hoogt in een nieuw bibliotheekgebouw in Utrecht. In een open brief oppert hij een alternatief: een samenwerkingsverband met de door hem opgerichte filmhuizen Springhaver en het Louis Hartlooper Complex.
Facebook

Casting
Ook Stellings collega-regisseur Woody Allen schreef een open brief. Hiermee schaart hij zich achter het pleidooi om casting directors een eigen Oscarcategorie te geven. "I’m particularly difficult in the casting area because the whole process bores and embarrasses me."
The Hollywood Reporter

Cassavetes
Over casting gesproken: daar had John Cassavetes een bijzonder talent voor. In zijn directe omgeving vond hij mensen die in sommige gevallen nooit eerder geacteerd hadden, maar bij Cassavetes in meerdere films schitterden. Een smoelenboek met korte bio’s van de club van Cassavetes.
Criterion

Effecten
Gravity. Hoe deden ze dat? FXGuide heeft de antwoorden.
FXGuide

Tweet
Sandra Bullock is 50. Als ze hier n Oscar voor krijgt omdat ze huilend woef woef zegt, ga ik iets opeten. Ik weet nog niet wat. #gravity

Katja Herbers

Erik Schumacher