Links – 11 januari 2012

Nanook of the North
Eeuwig nadenken over Terrence Malick, homevideohorror als reïncarnatie van de cinéma vérité, een wegwijzer in het gratis filmarchief op YouTube, de toekomst van film volgens James Franco, kromme tenen in NRC Handelsblad en een copyrightschending door Het Ketelhuis.
Gratis klassiekers
Zonder creditcard of schuldgevoelens een film op internet bekijken? Het kan. Op YouTube staat een grote verzameling films uit het publieke domein. De uitdaging is om de parels te vinden. Flavorwire helpt met een top tien, waarin genoemd The General, Das Cabinet des Dr. Caligari en Nanook of the North.
— Flavorwire
Twijfel
Twaalf jaar na The Blair Witch Project zijn griezelfilms die zogenaamd uit echte homevideo’s bestaan populairder dan ooit. Salon plaatst de found footage horror in de traditie van Kino-pravda, neorealisme, cinéma vérité en Dogme ’95, waarin de lage productiewaarde dient om een gevoel van authenticiteit te creëren. Dat het grote publiek tegenwoordig zo geïnteresseerd is in authenticiteit, zou komen doordat scepsis de nieuwe grondhouding is geworden.
— Salon
Malick-o-mania
Met het uitpluizen van de films van Terrence Malick kun je een mensenleven vullen. De Amerikaan Paul Maher, Jr. doet precies dat. Op het blog All Things Shining verzamelt hij een dagelijkse stroom van analyses, interviews, trivia en nieuws met betrekking tot de regisseur en zijn werk.
— All Things Shining
Geanimeerde toekomst
Alleskunner James Franco werpt zich op als publicist — sterker nog, als toekomstvoorspeller. In een stuk voor Deadline vraagt hij om meer waardering voor Andy Serkis, de acteur ‘achter’ de geanimeerde aap in The Rise of the Planet of the Apes. In The Paris Review speculeert hij dat er over honderd jaar een vervolg op The Artist wordt gemaakt, waarin een filmster in de vroege eenentwintigste eeuw niet mee wil gaan in de transitie naar grotendeels computergeanimeerde cinema.
— Deadline, The Paris Review
Schaamte
Gaat het goed met de Nederlandse film? Met de bezoekersaantallen misschien, maar het niveau is tenenkrommend. Dat betoogt publicist Hassan Bahara in NRC Handelsblad. Praktisch alle films doen hem ‘ineenkrimpen van plaatsvervangende schaamte’. Het probleem is volgens Bahara dat het Filmfonds te commercieel denkt. Het artikel is online alleen tegen betaling te lezen — of iemand zou een clandestiene scan moeten uploaden…
— NRC Handelsblad
Tweet
Het Ketelhuis was zo vriendelijk om mijn cursief over de Nl’se film online te zetten: fb.me/1yxdCygJk En maar klagen over illegale downloads
— Hassan Bahara
Erik Schumacher