Lichte stijging bezoekcijfers IFFR

  • Datum 04-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Matterhorn won de publieksprijs in Rotterdam

Na een scherpe daling in bezoekcijfers in 2012, krabbelt het Filmfestival Rotterdam er dit jaar weer bovenop. Er werden zesduizend meer kaartjes verkocht volgens het festival, wat het totaal op 280.000 brengt. Behalve de bezoekcijfers werd op de slotdag ook bekend gemaakt dat de Nederlandse debuutfilm Matterhorn de UPC Publieksprijs heeft gewonnen.

Het Rotterdamse festival staat bekend als het grootste betaalde publieksevenement van Nederland, maar zo overweldigend druk als het een paar jaar geleden was, is het nu niet meer. In 2010 werden er nog 353.000 kaartjes afgerekend. Een jaar later, in het jubileumjaar, waren dat er 12.000 minder. En toen ging het mis. In één klap zakte het bezoekcijfer tot 274.000. Het eindcijfer dat dit weekend bekend werd gemaakt is dus een mild herstel maar ligt nog steeds zo’n twaalf procent lager dan in de succesjaren.

Het onvermijdelijke C-woord viel toen de directie vorig jaar de tegenvallende cijfers onderzocht. Maar behalve de crisis was er toch ook een andere factor van belang: de gestegen prijzen. Dit jaar had het festival de basisprijs van elf euro per entreebewijs niet aangepast, maar wel allerlei kortingsmogelijkheden opnieuw in het leven geroepen. De kortingspas, die een jaar eerder was afgeschaft, was er weer, waardoor veelkijkers drie euro korting per ticket konden krijgen. Echte cinejunks schaften een Unlimited Pas aan voor 360 euro om vervolgens tien dagen lang geen daglicht meer te zien. En de lastminuteshop, waar in 2012 voor het eerst kaartjes voor de halve prijs konden worden aangeschaft, had nu ook een online variant.

In haar persbericht noemt de directie de cijfers van dit jaar ‘binnen de nieuwe economische realiteit een positief resultaat’. In die formulering schemert het oude crisis-argument door. Of het festival haar prijsbeleid nog een keer onder de loep neemt, is op dit moment nog niet duidelijk.

In het slotweekend van het festival wordt traditioneel ook bekend gemaakt welke film de publieksfavoriet was. Dit jaar werd het lijstje aangevoerd door twee debuutfilms. Met 4725 stemmen won Matterhorn het nipt van Wadjda, dat 4711 punten wist te vergaren. De film van Diederik Ebbinge wordt op 7 februari in roulatie gebracht. Wadjda, de eerste door een vrouw gedraaide film in Saoedië Arabië, ontving de Dioraphte Award voor de beste door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film. Het drama over een meisje dat per se een groene fiets wil hebben, draait vanaf 16 mei in de bioscoop.

Edo Dijksterhuis