Leiden International Film Festival groeit naar elf dagen

The Peanut Butter Falcon

Het Leiden International Film Festival (LIFF) blijft maar doorgroeien. Het evenement dat in 2005 begon als een studentenfestival en voor de achtste editie werd uitgebouwd van zes naar tien dagen, maakt nu weer stap. Er komt een elfde dag bij. De eerste elf titels van de veertiende editie (31 oktober tot en met 10 november) zijn inmiddels bekend gemaakt.

Het LIFF heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. De organisatie is door de jaren heen geprofessionaliseerd en het festival heeft zich verzekerd van een vaste plek op de festivalkalender. Met een programma dat zich richt op het snijvlak tussen arthouse en mainstream, en een competitie voor onafhankelijke Amerikaanse cinema weet het een breed publiek aan zich te binden. De bouw van kantoortoren De Geus, dat ruimte zal bieden aan een bioscoopcomplex, biedt mogelijkheden om de komende jaren nog groter en internationaler te worden.

De huidige editie moet dus gezien worden als een voorschot op een nog glorieuzere toekomst. En bij wijze van lekkermakertje heeft de organisatie alvast elf titels uit de aanstaande editie vrijgegeven. De feelgoodfilm The Peanut Butter Falcon met Dakota Johnson en Shia LaBeouf, over een jongen met Down die professioneel worstelaar wil worden, zal het ongetwijfeld goed doen. Dat geldt ook voor de Gouden Palm-winnaar Parasite van Bong Joon-Ho. A Colony, dat een coming-of-age verhaal vertelt over een Canadees plattelandsmeisje dat via haar vriendschap met een jongen uit het Abenaki-reservaat zich bewust wordt van het koloniale verleden en de inheemse cultuur, won prijzen in Berlijn en Canada. Verder zijn geselecteerd: To the Stars, The Death of Dick Long, Hors Normes, J’ai perdu mon corps, While at War, The Art of Self-DefenseThe Gangster, the Cop, the Devil en Harajuku.