Bouw megabioscoop in Leiden biedt LIFF groeimogelijkheden

  • Datum 30-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Artist’s impression van De Geus

Leiden krijgt een nieuwe megabioscoop. Goed nieuws voor het Leiden Internationaal Film Festival dat graag nog groter en internationaler wil worden. Met het nieuwe complex als hoofdlocatie hoopt het LIFF uit te groeien tot een van de grootste festivals van Nederland. De bouw vangt aan begin 2019.

De Geus gaat het nieuwe complex heten en het wordt gebouwd door OZ Architecten. Behalve acht zalen bevat het gebouw aan de Stationsweg een congresruimte, woningen en horeca. Uitbater is Bioscopen Leiden, dat ook de drie andere Leidse bioscopen exploiteert: Lido, Trianon en het Filmhuis. Die oude locaties zullen overigens niet worden opgedoekt.

De organisatie van het LIFF is nauw betrokken geweest bij de plannen voor de nieuwe bioscoop, waar al jaren over wordt gesproken. Het festival zal een belangrijke bespeler worden. Nu moet LIFF het nog doen met de bestaande locaties. De Stadsgehoorzaal wordt de komende jaren steeds intensiever ingezet om de verwachte groei op te vangen.

LIFF is twaalf jaar geleden begonnen als studenteninitiatief maar heeft een komeetachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf de achtste editie werd het aantal festivaldagen al opgeschroefd van zes naar tien. Een jaar later werd later een Europees netwerk voor Amerikaanse indies opgezet. En vorig jaar nog wist het festival de nieuwsgierigheid te prikkelen door het programma wereldkundig te maken door middel van een lp.

De twaalfde editie van LIFF vindt plaats van 25 oktober tot 5 november 2017.

Edo Dijksterhuis