LAFF van start met The Last Elvis

  • Datum 06-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het beste en nieuwste op filmgebied uit Latijns Amerika. Op 7 mei gaat voor de negende keer het Latin American Film Festival (LAFF) van start in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Openingsfilm is The Last Elvis. Daarna volgen nog vijf dagen met ruim veertig speelfilms en documentaires.

The Last Elvis is de debuutfilm van de Argentijnse regisseur Armando Bo en draaide eerder al op Sundance. Hoofdpersoon Carlos Gutierrez is ervan overtuigd dat hij de reïncarnatie is van The King — in diens Las Vegas-periode wel te verstaan, dus met uitdijend lijf in te strak glitterpak. Overdag doet hij geestdodend werk in een fabriek maar ’s nachts, in het circuit van celebrity-imitators in Buenos Aires, is hij een hele meneer. Als zijn ex-vrouw een ongeluk krijgt, moet hij echter gaan zorgen voor zijn dochter. Vluchten in fantasie kan niet meer.

The Last Elvis komt pas op 20 juni in roulatie. Maar het LAFF-programma telt ook een aantal titels die al te zien waren in de bioscoop. Voor No van Pablo Larrain, dat genomineerd was voor een Oscar, was dat vrij recent nog. Maar er zijn ook oudere films te zien, zoals Lágrimas Negras (1997). Documentairemaker Sonia Herman Dolz is bij de openluchtvertoning op ’t Ledig Erf aanwezig om vragen te beantwoorden. Robert Rodriguez staat helaas niet op de gastenlijst, maar zijn El Mariachi (1993) wordt toegelicht door Volkskrant-journalist Berend Jan Bockting, die de voor zevenduizend dollar geschoten cultklassieker tot zijn Critic’s Choice bombardeerde.

Nieuw in de opzet van LAFF is de thematische focus per dag. Zo heeft de woensdag bijvoorbeeld het etiket ‘Outcasts’ meegekregen: films over buitenbeentjes. Achtereenvolgens zijn te zien: Déspues de Lucía, Sofía y el Terco, Las Cosas como son en Beauty. Iedere festivaldag wordt afgesloten met een feest in stijl. En overdag zijn er lezingen (over de Hollywood-imitaties gemaakt in Managuay), debatten (over mensenrechten in Cuba), ‘geheime vertoningen’ en een Latin American filmquiz.

Op de slotdag wordt de winnaar van de Hivos Audience Awards vertoond. Publieksfavorieten van voorgaande jaren waren Un Cuento Chino, También la Lluvia, Contracorriente en Última Parada 174. Tijdens de Latin Angel Awards Ceremony worden de winnaars bekend gemaakt van de Latin Angel Jury Awards en de favoriet van de jongerenjury.

Edo Dijksterhuis