LAB111 krijgt 35mm-pro­jec­tor van Contact Film

Het inladen van de 35mm-projector

LAB111 kreeg afgelopen zomer een bijzonder geschenk van voormalig filmdistributeur Gerard Huisman (Contact Film): een 35mm-projector in puike staat. Het stelt het Amsterdamse filmtheater in staat klassiekers te draaien die alleen op celluloid vertoond mogen of kunnen worden.

Een eigen 35mm-projector stond al lang op het verlanglijstje van LAB111. “Het is het geëigende apparaat om klassiekers op te draaien”, stelt Tobias de Jong, die samen met Tom Ooms en Daan de Wit het filmtheater in Amsterdam-West runt. “En wat mij persoonlijk raakt: een groot deel van het oeuvre van Paul Thomas Anderson – Boogie Nights en Magnolia, om er maar een paar te noemen – mag alleen worden vertoond op 35mm.”

Hoe groot het verlangen ook was, andere zaken stonden altijd net iets hoger op de prioriteitenlijst. Dus kwam het telefoontje van de hoofdprogrammeur van Eye afgelopen zomer als een godsgeschenk. Ooms: “Zonder enige inleiding zei hij: jij wilt toch een 35mm-projector? Gerard heeft er eentje staan die je mag komen ophalen.”

Gerard is Gerard Huisman, de eigenzinnige filmdistributeur die bijna dertig jaar lang het Nederlandse filmtheaterlandschap verrijkte met kwalitatief hoogstaande nichefilms. Vorig jaar stopte zijn bedrijf Contact Film met het theatraal uitbrengen van titels. “Niet alleen een projector had hij in de aanbieding, maar ook een spoeltafel, gelijkstellers en de lijst ging maar door. Het leek alsof hij een compleet filmlaboratorium in huis had. Maar het moest wel binnen twee weken worden opgehaald.”

De LAB111-crew huurde als de wiedeweerga een busje, dat achteraf net groot genoeg bleek, en reisde af naar Arnhem. Op een van de warmste dagen van 2022 stonden ze apparatuur in te laden. “Gerard wilde er in ruil alleen een mooie boekenbon voor”, vertelt Ooms. “Maar toen hij ons voor vertrek thee met appeltaart serveerde, kwamen we te praten over Paris Is Burning. Wij waren meteen enthousiast en vertelden dat wij al lange tijd die klassieker wilden draaien. Bleek Contact Film de film toentertijd te hebben uitgebracht. Op dat moment zag je aan Gerard dat hij er vertrouwen in had dat zijn projector goed terecht zou komen. Het was echt een soort generationele overdracht.”

De projector en andere hardware zijn in prima staat en Huisman gaf LAB111 nog een tweede projector mee die eventueel gebruikt kan worden voor onderdelen. “Nu bereiden we de verbouwing voor die nodig is om de projector ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken”, vertelt De Jong. “We moeten een nieuwe cabine bouwen en wat stoelen verplaatsen in de zaal. Als we komende zomer de kleine zaal renoveren, hopen we dit meteen mee te nemen. Dan kunnen vanaf het begin van het nieuwe seizoen 35mm-films draaien.”