La Grande Bellezza grote winnaar European Film Awards

  • Datum 08-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

La Grande Bellezza

Niet alleen de hoofdprijs, maar ook nog drie andere prijzen won La Grande Bellezza gisterenavond bij de uitreiking van de European Film Awards. Regisseur Paolo Sorrentino kreeg tijdens de ceremonie in Berlijn de prijzen uitgereikt voor beste film en regie. Toni Servillo werd onderscheiden als beste acteur. En Cristiano Travaglioli won de prijs voor beste montage.

De prijs voor beste actrice ging naar Veerle Baetens, voor haar rol in The Broken Circle Breakdown. De Vlaamse film heeft het afgelopen jaar al meer dan veertig prijzen in de wacht gesleept, onder andere op het Noorse Haugesund International Film Festival en het CPH PIX Festival in Kopenhagen. Baetens werd op het Tribeca Film Festival en het Filmfestival Oostende uitgeroepen tot beste actrice.

Niet verrassend won The Act of Killing de prijs voor beste documentaire. De re-enactment als misdaadfilms en musicals van echte moordpartijen door doodseskaders heeft internationaal veel opzien gebaard. Ook voor regisseur Joshua Oppenheimer was deze ‘Europese Oscar’ niet de eerste prijs.

Veteraan Ennio Morricone is gelauwerd als filmcomponist van het jaar voor zijn score voor The Best Offer. De prijzen voor beste cinematografie, production design, kostuums en geluid gingen respectievelijk naar Lemale et Ha’halal, Fill the Void, Anna Karenina, Blancanieves en Paradies: Glaube. François Ozon kreeg een prijs voor zijn scenario van Dans la Maison.

De Poolse productie The Congress van Ari Folman is uitgeroepen tot beste lange animatiefilm, terwijl De dood van een schaduw van Tom van Avermaet uit de bus kwam als beste korte film. De pers gaf haar stem aan Oh Boy van Jan Ole Gerster en het publiek aan The Gilded Cage van Ruben Alves.

Er werden ook nog speciale prijzen uitgereikt. Catharine Deneuve werd geëerd met een Lifetime Achievement Award. En Pedro Almodóvar kreeg een beeldje dat hoort bij de European Achievement in World Cinema.

Voor de European Film Awards, die sinds 1988 worden uitgereikt, brachten 2900 leden van de European Film Academy hun stem uit. Vorig jaar, toen de prijzen werden uitgereikt op Malta, was Amour van Michael Haneke de grote winnaar. Ook die film kreeg vier onderscheidingen.

Edo Dijksterhuis