Kritische filmmaker onder druk in Brazilië

Regisseur Neighbouring Sounds moet subsidie terugbetalen

Neighbouring Sounds

Drie jaar geleden protesteerden de Braziliaanse cast en crew van Aquarius op de rode loper van Cannes. Regisseur Kleber Mendonça Filho noemde de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff een coup en zag zijn land afglijden naar een dictatuur. Filho kreeg te maken met Rousseffs opvolger Temer. En nu met Brazilië’s nieuwste, extreemrechtse president. Die eist subsidie terug van een film die Filho maakte in 2012 en die zijn wereldpremière beleefde op het IFFR.

Het gaat om een bedrag van R$2,2 miljoen, wat gelijk staat aan €49.000. Filha had het geld gekregen om zijn speelfilmdebuut Neighbouring Sounds te maken. Volgens de officiële regels voldeed de productie niet aan de regels van low-budgetfilms, geeft criticus Violet Lucca, die het nieuws van de teruggave-eis via Twitter wereldkundig maakte, toe. Maar het project was goedgekeurd door het Ministerie van Cultuur. Nu heeft Filho dertig dagen de tijd gekregen om zijn subsidie terug te betalen. Bovendien zou hij ook nog in de komende tien dagen geld moeten terugstorten dat hij heeft ontvangen voor elf andere projecten.

Neighbouring Sounds is het speelfilmdebuut van Filho, die eerder de documentaire Critical maakte. De film gaat over een middenklasse buurt in de stad Recife, waar de komst van een privé beveiligingsbedrijf zorgt voor onrust en angst. De pers was unaniem positief over Neighbouring Sounds, dat door velen werd gezien als de beste Braziliaanse film van 2012. Tijdens het International Film Festival Rotterdam won de film de Fipresci Awards van de internationale pers. Toenmalig president Rousseff noemde het op haar Twitter-account “een kroniek over hedendaags Recife”.