Korte kuitspier beste film bij 8ste Short­cutz Amster­dam Annual Awards

Korte kuitspier heeft de hoofdprijs gepakt bij de achtste editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards. En route won de prijs voor beste regisseur en scenario. Re-entry, dat zes keer genomineerd was, kreeg alleen de prijs voor beste montage.

De uitreiking van de jaarlijkse prijzen voor korte films vond dit jaar volledig online plaats. De ceremonie is terug te zien via de Shortcutz-site. Anders dan andere jaren waren de prijzen redelijk goed verdeeld over verschillende titels. Korte Kuitspier won behalve de Mr Zee Best Film Award ook de onderscheiding voor beste acteur (Henry van Loon). Daarmee is de film van Victoria Warmerdam naast En route de enige film met twee prijzen. De publieksprijs ging naar Geen hond in Amsterdam van Lucas Camps.

Voor het eerst werd dit jaar ook de Mr Zee Best Music Video uitgereikt. Vier teams van muzikanten die op willekeurige wijze waren gekoppeld aan jonge regisseurs streden om de prijs voor de beste muziekclip. Winnaar was Leo Cosme van Mr Frank, die samenwerkte met Feng Suave.

De Rutger Hauer Award werd voor de tweede keer uitgereikt. Deze speciale prijs, bedoeld voor een instelling of persoon die zich heeft ingezet voor de ontwikkeling en promotie van nieuw Nederlands filmtalent, werd toegekend aan NTR Kort!, dat over een periode van twintig jaar ruim tweehonderd korte films heeft mogelijk gemaakt en dit jaar is gestopt.

Alle winnaars op een rij:

Mr Zee Best Film: Korte kuitspier (Victoria Warmerdam)
Mr Zee Best Director: Marit Weerheijm (En route)
Mr Zee Best Screenplay: Marit Weerheijm (En route)
Mr Zee Best Acting: Henry van Loon (Korte kuitspier)
Mr Zee Best Experimental Film: A Boring Day in Hell (Ayla Spaans)
Mr Zee Best Editing: Patrick Schonewille (Re-entry)
Mr Zee Best Documentary: Girlsboysmix (Lara Aerts)
Mr Zee Best Cinematography: Bo Bolderink (Mania)
Mr Zee Best Animation: Sad Beauty (Arjan Brentjes)
Mr Zee Audience Award: Geen hond in Amsterdam (Lucas Camps)
Mr Zee Best Music Video: Half Moon Bag – Feng Suave / Mr Frank / Leo Cosme
XITE Award: Let it Lie – Sunnery James & Ryan Marciano / Interakt / Timo Ottevanger
RUTGER HAUER AWARD: Kort!