KINO tweede locatie in Benelux met 70mm projector

Van de Philips DP 70, de prijswinnende projector voor 70mm film, zijn er wereldwijd nog zo’n honderd over. Het team van KINO zocht in de VS, China en Rusland om uiteindelijk in Geldrop een exemplaar op de kop te tikken. Na Filmmuseum Eye is het Rotterdamse filmtheater nu de tweede locatie in de Benelux waar films kunnen worden bekeken op dit exclusieve formaat.

De eerste première op de ‘nieuwe’ projector is Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan die vanaf 30 juli te zien is. Als opwarmertje draait KINO vanaf 2 juli Nolans Interstellar (2014) op 70mm. Het is de bedoeling om in de toekomst regelmatig films te draaien op het grote formaat, waar KINO niet alleen veel zoek- en opknaptijd in stak maar zelfs een zaal voor verbouwde.

Voor de komst van digitale film was 70mm de goudstandaard voor cinema. De negatieven zijn ongeveer 3,5 keer zo groot als bij 35mm film. Ook bevat de film vier magnetische strips van gezamenlijk 5mm breedte waar het geluid op wordt vastgelegd. Dat zorgt voor extreem rijke kleuren en een warm geluid. Het 70mm formaat groeide in de jaren zestig en zeventig niet voor niets uit tot favoriet voor epossen en spektakelfilms als Lawrence of Arabia, 2001: A Space Odyssey en The Empire Strikes Back. Een jongere generatie filmauteurs, onder wie Quentin Tarantino en Paul Thomas Anderson, heeft de analoge film ook weer omarmd.