Kennedy-herdenking met voorpremières van The Butler

  • Datum 21-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Butler, met James Marsden als John F. Kennedy

Was het de CIA, de FBI, de maffia, de Russen, de vice-president of toch gewoon Lee Harvey Oswald? Wie verantwoordelijk was voor de moord op president John F. Kennedy blijft ook vijftig jaar na dato het grote publiek bezighouden. Pathé speelt er op in door Kennedy’s sterfdag morgen te herdenken met speciale voorpremières van The Butler, die nieuwste film van Lee Daniels (Precious).

Niet dat The Butler specifiek over leven en dood van de 35ste president van de Verenigde Staten gaat. Hij figureert er wel in, net als zeven andere presidenten. Het is namelijk voor deze indrukwekkende sleep staatshoofden dat Eugene Allen tussen 1952 en 1986 de rol van butler in het Witte Huis vervulde. En Allens leven is de directe  inspiratiebron geweest voor The Butler.

De hoofdrol in The Butler wordt gespeeld door een perfect gecaste Forest Whitaker. Door zijn scheef staande ogen zien we hoe de achtereenvolgende presidenten omgaan met een Amerika dat in een paar decennia tijd evolueert van strikte segregatie en openlijk racisme tot politiek correcte worsteling met de nadagen van de Zuid-Afrikaanse apartheid. Whitakers belangrijkste tegenspeler is Oprah Winfrey, in haar eerste filmrol in vijftien jaar. Kennedy wordt gespeeld door James Marsden.

The Butler is de vierde film van Lee Daniels, die in 2009 grote indruk maakte met Precious. Het drama over een onder incest, mishandeling en overgewicht lijdend tienermeisje leverde Daniels een Oscar op. The Butler, die tijdens zijn Amerikaanse openingsweekend in augustus de best bezochte film in het land was, gooit ook weer hoge ogen voor de strijd om de gouden beeldjes in februari 2014.

De Nederlandse voorpremière van The Butler vindt plaats bij Pathé-vestigingen in Groningen, Eindhoven, Amsterdam (De Munt en Arena), Delft, Breda, Scheveningen, Tilburg en Den Haag (Scheveningen en Spuimarkt). Vanaf 5 december gaat de film in roulatie.

Edo Dijksterhuis