Kaplanoglu te gast op NFF

  • Datum 11-07-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Semih Kaplanoglu

De Turkse filmmaker Semih Kaplanoglu komt in september naar Utrecht voor de Cinema Militans Lecture van het Nederlands Film Festival. De lezing staat dit jaar in het teken van een uitwisseling tussen Turkse en Nederlandse filmmakers die het NFF in samenwerking met het Istanbul International Film Festival organiseert ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Kaplanoglu is vooral bekend van de trilogie Egg (Yumurta), Milk (Süt) en Honey (Bal). Voor die laatste film ontving hij in 2010 de Gouden Beer in Berlijn. De films vertellen over het leven van een Turkse en zijn deels gebaseerd op Semih’s eigen jeugd en ervaringen. Kaplanoglu publiceerde eerder een aantal artikelen over cinema en ‘plastic arts’ en werkte voor diverse reclamebureaus voordat hij overstapte naar de tv- en filmwereld. 

De invalshoek van de lezing is zoals elk jaar ‘de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd’, vrij naar het thema uit het essay ‘Cinema Militans’ van de Nederlandse filmtheoreticus en criticus Menno ter Braak uit 1926. De Cinema Militans Lecture werd eerder verzorgd door onder anderen George Sluizer, Peter Greenaway, Mira Nair en Tom Tykwer.

De lezing vindt plaats op zaterdag 29 september in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Jesse Heijnis