Kaboom krijg status ‘Aca­de­my Award kwa­li­fi­cerend fes­ti­val’

Prijswinnaars van het Kaboom Animation Festival zijn voortaan automatisch gekwalificeerd voor aanmelding voor de Animated Short Film Competition. Daarmee dingen zij mee naar een nominatie voor de Oscar voor beste geanimeerde kortfilm. Kaboom is hiermee het enige Oscar-kwalificerende festival in Nederland in de categorie animatie.

Het gaat om winnaars in de Kaboom Competition for Best Short Film (internationale animatiefilms tot dertig minuten) en de Kaboom Competition for Best Dutch Short (Nederlandse animatiefilm tot dertig minuten). Hierdoor komt dus ieder jaar minstens één Nederlandse korte animatiefilm in aanmerking voor een Oscar.

“Dit voelt niet alleen als erkenning van het artistieke profiel van ons festivalprogramma en het teamwerk van onze fantastische crew, maar ook van de geweldige ontwikkeling die de animatie-industrie in Nederland het afgelopen decennium heeft doorgemaakt”, stelt Aneta Ozorek, artistiek directeur van Kaboom in een persbericht.

Het Kaboom Animation Festival ontstond in 2018 uit de fusie van het Holland Animation Film Festival en KLIK!, die afzonderlijk al jaren aan de weg timmerden. De volgende editie van Kaboom vindt plaats van 5 tot en met 14 april in Utrecht, Amsterdam en online.