HAFF en KLIK! samen verder als Kaboom Animation Festival

Away

Vorig jaar oktober werd bekend dat Holland Animation Film Festival en KLIK! samen verder zouden gaan als één festival. Deze week werd de naam van het nieuwe evenement bekend gemaakt: Kaboom Animation Festival. De eerste editie vindt plaats in Amsterdam en Utrecht van 9 tot en met 17 november.

Er is nog geen volledig uitgewerkt programma maar de contouren van het nieuwe festival zijn al duidelijk. In Utrecht, de thuisstad van HAFF, ligt de nadruk op animatie voor kinderen en gezinnen. In Amsterdam, waar KLIK! wortelt, wordt het volwassenenaanbod gepresenteerd en worden de industrie-evenementen georganiseerd.

In Utrecht spreidt het festival zich uit over de stad. In ieder geval het Louis Hartlooper Complex, Het Huis Utrecht, Kinepolis, Het Utrechts Archief en de Bibliotheek Utrecht doen dienst als locatie. Vanaf 9 november kan daar vijf dagen lang kennis worden gemaakt met animatiegrootheden als Shaun the Sheep, Wallace & Gromit en Ella, Oscar & Hoo. The Satellite Girl and Milk Cow van Hyeong-yoon Chang behoort tot de exclusieve vertoningen. Daarnaast zijn er workshops en wordt het jongste animatietalent van Nederland gepresenteerd.

Het Amsterdamse programma, dat start op 13 november en plaatsvindt in Het Ketelhuis en Machinegebouw op het Westergasterrein, bevat premières, branche-evenementen, lezingen en tentoonstellingen. Er is een marathonvoorstelling van de Amazon-serie Undone (Hisko Hulsing), aandacht voor honderd jaar Nederlandse animatie, een verdiepend programma over klassieke en hedendaagse Koreaanse animatie en een speciale Night of Shame die geheel gewijd is aan rampzalige animatieprojecten. Funan van Denis Do en Away van Gints Zilbalodis zijn de eerste bevestigde titels in het filmprogramma.

HAFF en KLIK! besloten vorig jaar samen te gaan nadat begin 2018 oprichter en directeur Gerben Schermer na onenigheid met het bestuur opstapte bij HAFF en de 21ste editie, die in maart had moeten plaatsvinden, werd afgeblazen. De gefuseerde organisatie had een jaar nodig om orde op zaken te stellen. Onlangs maakte het Filmfonds bekend dat Kaboom tot de twaalf filmfestivals behoort die kunnen rekenen op financiële ondersteuning.