Jubi­lerend Cine­bergen wil een tweede zaal

Cinebergen in de beginjaren

Het is een beetje een geheimtip: Cinebergen in het Noord-Hollandse Bergen. Maar velen die het kennen, noemen het 17de-eeuwse monument in de bossen ‘het mooiste filmtheater van Nederland’. Cinebergen viert deze maand haar 25-jarig bestaan maar kijkt liever vooruit dan naar het verleden. Een extra zaal is de ambitie, misschien wel twee.

Cinebergen werd op 21 november 1996 opgericht door filmmaker, schrijver en allround filmfanaat Paul Hegeman en zijn film minnende accountant Ruud Koning. “Als geboren Alkmaarder ken ik de omgeving en ging ik vroeger naar filmvoorstellingen in café-restaurant De Rustende Jager. Maar toen ik als volwassene naar Bergen verhuisde, was er niets meer. In de zoektocht naar een locatie om zelf films te vertonen werd ik getipt over de Zwarte Schuur, een monumentale houtzagerij aan de Eeuwige Laan. Die was toen onderdeel van de Volkshogeschool maar die stopte ermee en we konden niet alleen de ruimte maar ook een partij rieten stoelen overnemen.”

De eerste film die er vertoond werd was Secrets and Lies van Mike Leigh. Een keuze die exemplarisch is voor het programma dat in de jaren erna werd ontwikkeld: voornamelijk auteurscinema, met kwaliteit als eerste en belangrijkste selectiecriterium. “Eerst draaiden we alleen op de vrijdag. Al snel kwam daar de zaterdag bij en tegenwoordig zitten we op een volledige filmweek met achttien voorstellingen.”

Cinebergen is typerend voor het fijnmazige filmvertoningscircuit dat Nederland rijk is. Ook in kleinere plaatsen hebben liefhebbers hierdoor toegang tot een breed aanbod dat verder gaat dan de mainstream. In Bergen is daar duidelijk publiek voor. “Onze filmclub is heel succesvol: we hebben zestig leden en willen liefst ook een soortgelijk club opzetten voor jongeren”, vertelt Hegeman. “We vertonen films met een inleiding van een uur en discussie achteraf, die niet zelden doorgaat tot na middernacht. Om daarna over het bospad terug naar huis te lopen is ronduit sprookjesachtig.”

Het filmtheater kan rekenen op de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Daarnaast is er een groep van bijna vijfhonderd Vrienden van Cinebergen, die het theater financieel steunen. Donateurs en sponsoren maakten in 2012 de overstap mogelijk van een 35mm-projector naar een digitaal exemplaar. Acht jaar eerder was de zaal al verbouwd en van honderd comfortabele zitplaatsen voorzien.

Cinebergen trok pre-corona 25 tot 30 duizend bezoekers per jaar. “Maar veel voorstellingen zijn uitverkocht en we kunnen soms populaire titels niet prolongeren omdat we ook weer iets nieuws willen laten zien”, zegt Hegeman. “We zijn al jaren toe aan een tweede zaal. Het pand leent zich ervoor en de lokale politiek is inmiddels ook overtuigd, maar bureaucratisch loopt het langzaam. Met een extra zaal halen we makkelijk 40 duizend bezoekers. Maar ook een derde zaal zouden we kunnen vullen. Verder werken we aan een samenwerking met International Holland Music Sessions. Hopelijk kunnen we volgend jaar zomer al een festival neerzetten waar muziek en film worden gecombineerd.”

Voor het zover is, wordt eerst het jubileum op gepaste wijze gevierd, beginnend volgende week maandag. Ieder avond van de werkweek worden landelijke voorpremières vertoond, met titels als Ich Bin Dein Mensch en Persona Non Grata. Op de toegangsprijs wordt een symbolische korting van €2,50 toegepast.