Jaar na opening wil Cinema de Vlugt al uitbreiden

Dat Cinema de Vlugt in een behoefte voorziet, mag duidelijk zijn. Iets meer dan een jaar na opening is dit eerste en enige filmhuis van Amsterdam Nieuw-West al toe aan uitbreiding. Om een tweede zaal te bekostigen is een crowdfunding-campagne gestart.

Bijna twintig jaar moest het grootste stadsdeel van Amsterdam het doen zonder filmtheater. En dat terwijl er meer mensen wonen dan in Den Bosch of Zaanstad. De opening van Cinema de Vlugt vorig jaar september betekende het begin van een inhaalslag. In het eerste jaar trok het nieuwe theater 22.000 bezoekers – wat extra indrukwekkend is als je bedenkt dat het slechts één zaal telt met 49 stoelen.

Om de bouw van een tweede zaal deels te kunnen bekostigen is onlangs een crowdfunding-campagne begonnen bij Voordekunst. Met nog tien dagen te gaan is iets meer dan de helft van het streefbedrag van €35.000 opgehaald. Veel komt uit het stadsdeel zelf, dat niet alleen het grootste van Amsterdam is maar ook het armste. “Maar het kleine beetje dat de bewoners hebben, delen zij met ons”, zegt Aydin Dehzad, die samen met Bas Broertjes en Carlo Diaz Cinema de Vlugt opzette. “Kinderen die met hun oma naar de film gaan, doneren hun spaargeld, gepensioneerden met AOW die met Stadspas naar de bios komen om niet eenzaam thuis te zitten doneren.”

Het streefbedrag is niet onrealistisch ingeschat. Filmhuis Lisse, dat geld ophaalde om een nieuwe projector te bekostigen, rondde onlangs een campagne succesvol af met als streefbedrag €40.000. Nederland telt blijkbaar genoeg cinefiele donateurs.