Eindelijk eigen bios­coop in A’dam Nieuw-West

Cinema de Vlugt op de Burgemeester de Vlugtlaan 125 in Amsterdam

Afgelopen maand werd in Amsterdam Nieuw-West Cinema De Vlugt geopend. Een bioscoop met één zaal en 49 stoelen klinkt misschien mager, maar voor het stadsdeel is het een mijlpaal. Voor het eerst in ruim twee decennia heeft Nieuw-West een volwaardige filmvertoningsplek.

Initiatiefnemers zijn Aydin Dehzad, Bas Broertjes en Carlo Dias, die vanaf 2018 onder de naam Oxville Cinema wekelijks films vertoonden in theater De Meervaart. Zij vonden het hoog tijd dat Nieuw-West, dat met zijn bijna 158.000 inwoners groter is dan bijvoorbeeld Den Bosch of Zaanstad, een eigen bioscoop kreeg. Sinds de sluiting van Cinema International in 1999 moesten stadsdeelbewoners de bus, tram, trein of auto instappen om een film te zien.

Met Cinema De Vlugt is de droom uitgekomen. De nieuwe bioscoop is gevestigd in een voormalig schoolgebouw. Het programma is, net als het stadsdeel, zeer gemengd en varieert van arthouse tot Turkse films en Bollywood-producties. Cineville-abonnees kunnen er terecht, net als houders van een Stadspas, die drie keer per maand voor €1 naar binnen mogen. Ook de prijzen voor drankjes zijn bewust laag gehouden zodat ook filmliefhebbers met een kleine beurs een avond uit kunnen.