It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 30 december 2013

  • Datum 30-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Omar is geselecteerd voor de Oscar-shortlist

La Grande Bellezza en Borgman volgens filmpers beste films van 2013. Verliefd op Ibiza commercieel meest succesvolle film van het jaar. Borgman niet naar de Oscars maar Van Warmerdam al wel bezig met volgende film. Recorddag voor bioscoopketen Pathé. Gouden Films voor Mees Kees op Kamp en Midden in een Winternacht. David Verbeeks Full Contact naar Trieste. Europees en Nederlands geld voor films van vaderlandse bodem. Jan Decleir gaat weer in zee met Mike van Diem. En vier korte animatiefilms geselecteerd voor Ultrakort.

De Nederlandse filmpers heeft zich uitgesproken: La Grande Bellezza is beste bioscoopfilm van 2013. Op de tweede plaats eindigt 3D Gravity van regisseur Alfonso Cuaron. La Vie d’Adèle van Abdellatif Kechiche is derde geworden. Borgman werd door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar. Het is de elfde keer dat de KNF deze eindejaarlijst maakt. Vorig jaar stond Amour bovenaan.

De commercieel meest succesvolle film van Nederlandse makelij in 2013 is Verliefd op Ibiza. In totaal kochten 720.000 mensen een kaartje voor de romantische komedie van Johan Nijenhuis. De tweede plaats wordt bezet door de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis, die 681.000 bezoekers wist te trekken. Op nummer drie staat de Carry Slee-verfilming Spijt! met 417.000 verkochte kaartjes. De vierde plaats is nog niet helemaal zeker maar gaat waarschijnlijk naar Mannenharten, die tijdens de kerstvakantie op nog de nodige bezoekers kan rekenen.

Ondanks de kritische huldeblijk aan het adres van Alex van Warmerdam en talloze internationale prijzen is Borgman het niet doorgestoten tot de selectie voor de Oscar-shortlist. Uit een recordaantal van 76 aanmeldingen werden negen films gekozen voor de categorie Beste niet-Engelstalige film. Omar van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, die in 2006 ook al meedong naar een Oscar met Paradise Now, drong wel door tot de shortlist. De andere films die op 2 maart kans maken op een felbegeerd beeldje zijn: Jagten, La Grande Bellezza, The Missing Picture, The Broken Circle Breakdown, An Episode in the Life of an Iron Picker, The Hunt, Two Lives, The Grandmaster en The Notebook.

Het succes van Borgman maakt het in ieder geval wel mogelijk dat Van Warmerdam komend jaar een nieuwe speelfilm kan gaan maken. Een aantal buitenlandse coproducenten hebben zich al gecommitteerd en de verwachting is dat het budget van drie miljoen euro binnenkort rond is. De titel van de negende Van Warmerdam is Schneider vs Bax en de film gaat over een huurmoordenaar die een schrijver moet liquideren. De opnames gaan komende zomer van start.

Crisis of niet, met de bioscopen gaat het goed. De bezoekcijfers zitten al jaren in de lift en nu meldt Pathé op 27 december een nieuw bezoekersrecord te hebben gevestigd. Op één dag werden meer dan 106.000 kaartjes verkocht in de 27 filialen van de keten, die ongeveer een derde van alle bioscoopstoelen in Nederland bezit. De titels die het meeste bijdroegen aan het succes waren The Desolation of Smaug en de jeugdfilms Frozen, Mees Kees op Kamp, Midden in de Winternacht en Walking with Dinosaurs.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat zowel Mees Kees op Kamp en Midden in de Winternacht allebei de status van Gouden Film behaalden. Daarmee staat de teller voor Gouden Films voor 2013 op twintig.

Full Contact van David Verbeek is geselecteerd voor het When East Meets West co-productieforum, dat in januari plaatsvindt in Trieste. Verbeeks project werd samen met 21 anderen geselecteerd uit ruim tweehonderd inzendingen. Full Contact gaat over een dronepiloot wiens leven op drift slaat nadat hij per ongeluk een school heeft gebombardeerd. Het project werd in 2011 al geselecteerd voor het prestigieuze Cannes L’Atelier.

Er is in totaal 720.000 euro aan Europese realiseringssteun toegekend aan de Nederlands/Belgische speelfilm Michiel de Ruyter en de Belgisch/Frans/Nederlandse coproductie Cafard. Beide producties ontvingen eerder steun van het Nederlands Filmfonds. In 2013 werd in totaal 2.640.000 euro Europees geld toegekend voor vier majoritaire en vier minoritair Nederlandse films.

Het Nederlands Filmfonds deelt ook zelf geld uit. Bij Wij Eindig Ik van René Eller krijgt een realiseringsbijdrage van 400.000 euro. Voor Kat en Muis van Maartje Seyferth is een bedrag van 150.000 euro gereserveerd. De Ontsnapping van Ineke Houtman en Ventoux van Nicole van Kilsdonk krijgen ieder een half miljoen, terwijl Verdwijnen van Boudewijn Koole met het hoogste bedrag, 550.000 euro, wordt bedacht. De documentaire Sea of Men van Manuel Munoz Rivas krijgt een realiseringsbijdrage van 40.000 euro.

In 1997 speelde Jan Decleir al de rol van deurwaarder Dreverhaven in Karakter, de Oscar-winnende Bordewijk-verfilming. En nu gaat de Vlaamse acteur weer samenwerken met regisseur Mike van Diem. Opnames voor de romantische komedie De Surprise beginnen naar verwachting volgend jaar. De film is gebaseerd op een kort verhaal van Belcampo en gaat over een excentrieke multimiljonair die een contract sluit om zich te laten vermoorden, maar die bij het uitzoeken van een geschikte doodskist een jonge vrouw ontmoet en dan onder zijn contract uit wil. Wie de vrouwelijk hoofdrol gaat spelen is nog niet bekend.

Vier korte animatiefilms van Nederlandse bodem krijgen een realiseringsbijdrage van maximaal vijftigduizend euro in het kader van Ultrakort. Dit initiatief van het Nederlands Filmfonds en bioscoopketen Pathé — in samenwerking met SNS REAAL Fonds — heeft als doel de filmmakers te introduceren bij een groot bioscooppubliek. De vier geselecteerde films worden vanaf de zomer van 2014 als voorfilm vertoond bij grote publieksfilms. Vorig jaar leverde dit een publiek van twee miljoen kijkers op voor makers voorheen relatief onbekend waren. De geselecteerde titels zijn: Haring van Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic, iDog van Patrick Raats, A Single Life van Joris Oprins en Trailer van Mascha Halberstad.