It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 10 november 2013

  • Datum 10-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Square is de eerste door Netflix gekochte documentaire

Poolse prijs voor korte animatiefilm Sammy. Filmfonds door minister aangewezen als uitvoerder van stimuleringsmaatregel van twintig miljoen euro. Netflix begeeft zich op het documentairepad. Bezoek Amsterdam Film Week stevig gegroeid in derde editie.  Een Gouden Film voor Borgman. Vier keer zestigduizend euro voor nieuw documentairetalent. En maar liefst drie internationale prijzen voor Mees Kees.

Animatiefilm Sammy van Ruud den Drijver is op het Joodse Filmfestival van Warschau uitgeroepen tot beste korte film. De elf minuten durende film over de oorlogsbelevenissen van een Nederlands Joodse familie, bezien door de ogen van hun kat, ging in mei in première op het Jewish Film Festival van Berlijn. De Universiteit van Tel Aviv riep Sammy onlangs uit tot een van de meest vernieuwende films van het jaar.

Het positiefste nieuws van vorige week ging natuurlijk over de toekenning van twintig miljoen euro door het kabinet aan de filmsector. Het geld wordt ingezet voor een cash rebate-regeling die de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland moet versterken. Deze week werd bekend dat het Filmfonds gaat zorgen voor de uitvoer van de regeling en dat hij liefst nog voor de volgende editie van Cannes (14 t/m 25 mei) moet ingaan. OCW-minister Bussemaker mikt erop de regeling in januari te laten toetsen door de Europese Commissie, die moet bepalen of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het enige protest tegen deze invulling van de stimuleringsmaatregel kwam van VVD-kamerlid Arno Rutte, die stelde dat het Filmfonds niet objectief is en aanvragen artistiek inhoudelijk in plaats van puur financieel beoordeelt.

De rechten voor The Square, de documentaire over de Egyptische revolutie die publieksprijzen won in Toronto en op het Sundance Festival, is aangekocht door Netflix. Het is de eerste keer dat de VOD-aanbieder een documentaire aankoopt. Voorheen beperkte Netflix, dat sinds september ook beschikbaar is in Nederland, zich tot series en speelfilms. The Square is te zien vanaf begin 2014.

De Amsterdam Film Week, die vorige week zijn derde editie beleefde, heeft de stijgende lijn te pakken. Tienduizend bezoekers trok het festival. Vorig jaar waren dat er nog maar 7.500. Openingsfilm 12 Years a Slave van Steve McQueen werd door het publiek uitgeroepen tot beste van het evenement en kreeg daarvoor de ADAM toegekend.

Alle buitenlandse prijzen vertalen zich langzaam maar zeker ook in commercieel succes voor Borgman in Nederland. De film van Alex van Warmerdam heeft er iets meer dan twee maanden over gedaan om honderdduizend bezoekers te trekken en de gouden status te behalen. Borgman draait nog in veertig zalen.

Een realiseringsbijdrage van zestigduizend euro elk is toegekend aan Bursalen van Wensley Francisco, Paradijsvogels van Anne van ’t Hek en Alette van Zwieten, Vallend van Jef Monté, en Scheid Ouders van Laura Hermanides. Het geld komt uit het potje genaamd Teledoc Campus, een nieuw samenwerkingsproject NPO, CoBO en het Nederlandse Filmfonds dat gericht is op het ontwikkelen van nieuw documentaire talent.

Een dubbelslag voor Mees Kees op het International Kinderfilmfestival van Chicago. Barbara Bredero’s verfilming van Mirjam Oldehave’s populaire jeugdboek won de eerste prijs van de kinderjury en de prijs voor beste film van het festival. Eerder waren er al prijzen in Canada en op Cinekid. Later in de week kwam er ook nog de hoofdprijs bij van het Roshd International Film Festival in Teheran, het oudste filmfestival van Iran.